Wiosenny gulasz
Przepisy
Jeśli szukasz potrawy łączącej w sobie najsmaczniejsze wiosenne warzywa, wypróbuj ten przepis stanowiący doskonałą alternatywę dla tradycyjnego gulaszu. Podane składniki umożliwiają przygotowanie porcji dla czterech osób. Przepis można łatwo przerobić na wersję wegańską.
Potrzebne przybory iCook:
Zestaw 5 noży
2-litrowa miska do mieszania
4-litrowe naczynie z pokrywką
Składniki (na 4 porcje):
200 g zielonych szparagów
2 ząbki czosnku
4 cebule dymki
8 małych karczochów
400 g groszku
400 g bobu
80 g pancetty
400 ml wywaru z kurczaka
garść mięty
garść pietruszki
1 łyżka oliwy z oliwek
opcjonalnie: skórka z cytryny do podania
Przygotowanie:
Umyj i obierz szparagi. W razie potrzeby obierz skórkę w dolnej jednej trzeciej, a następnie przekrój je na pół. Obierz i pokrój czosnek w kostkę. Umyj, obierz i grubo posiekaj cebulę dymkę.
Odetnij łodygi karczochów. Podgotuj karczochy we wrzącej, osolonej wodzie przez 8-10 minut i odcedź. Usuń zewnętrzne liście, tak by pozostały same serca. Usuń łyżką niejadalne włókna.
Blanszuj groszek i bób we wrzącej, osolonej wodzie przez 3-4 minuty. Odcedź i ostudź.
Podgrzej olej w 4-litrowym naczyniu i smaż pancettę przez 3-4 minuty. Dodaj szparagi, czosnek i cebulę i krótko podsmaż. Dodaj karczochy, groszek, bób i bulion. Wlej 400 ml wywaru z kurczaka i dopraw solą oraz pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. W razie potrzeby dolej wody.
Umyj zioła, osusz i oderwij listki. Grubo posiekaj i dodaj do gulaszu razem ze skórką z cytryny.
WSKAZÓWKA: Aby przyrządzić wegańską wersję tej potrawy, nie dodawaj pancetty i zastąp wywar z kurczaka wywarem z warzyw.