Ulubione (0) 0 Ulubione

Twoja lista ulubionych jest pusta!

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

W CENTRUM UWAGI
© Stocksy

Kolorowa miska warzyw

Przepisy

Zaczynasz się zdrowo odżywiać i szukasz inspiracji? Ta pyszna potrawa z delikatnie pieczoną dynią, czerwoną kapustą i sosem z hummusu zawiera różnokolorowe warzywa i jest bogata w składniki odżywcze.

Potrzebne przybory iCook:

  1. duża miska do mieszania

  2. Patelnia iCook o nieprzywierającej powierzchni 24 cm

  3. 3-litrowe naczynie iCook z pokrywką

  4. Nóż Santoku z Zestawu noży iCook

Składniki (na 2 porcje):

  1. 250 g brązowej soczewicy

  2. 125 g komosy ryżowej

  3. 500 g dyni hokkaido, pokrojonej w kostkę

  4. 250 g sera tofu

  5. 250 g czerwonej kapusty

  6. 250 g szpinaku

  7. 125 ml octu jabłkowego

  8. 4 łyżki hummusu

  9. 1 łyżka soku z cytryny

  10. 2 łyżki wody (lub ilość wystarczająca do rozcieńczenia sosu)

  11. 100 ml oliwy z oliwek

  12. 4 łyżki sosu sojowego

  13. pieprz dla smaku

  14. Opcjonalnie do udekorowania: pokrojona rzodkiewka i kiełki

Przygotowanie:

  1. Opłucz soczewicę i włóż do naczynia. Zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 10–15 minut (lub tak długo, aż zmięknie). Wskazówka: nie dodawaj do wody soli, ponieważ skórka soczewicy stwardnieje i miąższ nie będzie miękki.

  2. Wsyp 1/2 szklanki komosy ryżowej do innego naczynia i wlej szklankę wody. Doprowadź do wrzenia i wyłącz ogień. Przykryj naczynie dobrze dopasowaną pokrywką i odczekaj, aż komosa wchłonie całą wodę.

  3. Umyj dynię hokkaido, przekrój na pół i usuń nasiona. Pokrój w kostkę (3 cm). Ułóż na blasze do pieczenia, skrop oliwą z oliwek i dopraw solą oraz czarnym pieprzem.

  4. Pokrój tofu w kostkę (3 cm). Skrop patelnię olejem i smaż tofu na średnim ogniu. Dodaj łyżkę sosu sojowego i dopraw pieprzem.

  5. Wyjmij tofu, skrop tę samą patelnię olejem i podsmaż w niej szpinak. Dopraw łyżką sosu sojowego i pieprzem.

  6. Pokrój cienko czerwoną kapustę. Włóż do miski i skrop octem jabłkowym.

  7. Przygotuj sos: ubij hummus z sokiem z cytryny i wodą.

  8. Połącz w misce soczewicę, komosę ryżową, tofu oraz warzywa i obficie polej sosem. Opcjonalnie: udekoruj pokrojoną rzodkiewką i kiełkami.

Pobierz przepis w formacie PDF / ePub

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem