Ulubione (0) 0 Ulubione

Twoja lista ulubionych jest pusta!

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

W CENTRUM UWAGI
© Stockfood

Sałatka z bakłażana

Przepisy

Jeśli szukasz pomysłu na lekki obiad lub pyszną przystawkę, skorzystaj z przepisu na tę sałatkę. Jest prosta do przyrządzenia i pozwala odkryć bogactwo klasycznych smaków kuchni śródziemnomorskiej, więc z pewnością okaże się prawdziwym hitem w Twoim domu.

Potrzebne przybory iCook:

  1. Zestaw 5 noży

  2. Patelnia o nieprzywierającej powierzchni z pokrywką, 28 cm

  3. 2-litrowa miska do mieszania

Składniki:

  1. 750 g bakłażana

  2. 4 łyżki oliwy z oliwek

  3. 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku

  4. 1/2 łyżeczki kminku w proszku

  5. sól i pieprz do smaku

  6. 250 g pomidorów koktajlowych

  7. 2 łyżki octu z białego wina

  8. 1 łyżka prażonych ziaren sezamu

  9. 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki do udekorowania

Przygotowanie:

  1. Pokrój bakłażan w kostkę (2 cm).

  2. Podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek w patelni i dodaj bakłażan. Dopraw go wędzoną papryką, kminkiem oraz solą i pieprzem. Smaż przez 6–7 minut, delikatnie mieszając, aż będzie miękki. Przełóż go do miski.

  3. Przekrój pomidory koktajlowe na pół i włóż do miski.

  4. Skrop sałatkę octem z białego wina i pozostałą oliwą z oliwek oraz dopraw solą i pieprzem. Dodaj ziarna sezamu i wymieszaj wszystko razem. Udekoruj świeżą natką pietruszki.

Pobierz przepis w formacie PDF / ePub

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem