Ulubione (0) 0 Ulubione

Twoja lista ulubionych jest pusta!

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

W CENTRUM UWAGI

Puszyste placuszki z mascarpone i borówkami

Przepisy

Te placki zdecydowanie przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym! Dodatek kremowego sera mascarpone wymieszanego z cytryną i kardamonem sprawi, że ten przepis stanie się wielkim hitem!

Potrzebne przybory iCook:

  1. 1-litrowa miska do mieszania

  2. 2-litrowa miska do mieszania

  3. 3-litrowa miska do mieszania

  4. Patelnia o nieprzywierającej powierzchni, 24 cm

Składniki:

  1. 150 g sera mascarpone lub jogurtu greckiego

  2. 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

  3. 1 łyżeczka soku z cytryny

  4. Opcjonalnie: Nutrilite All Plant Protein

  5. 175 g białej mąki orkiszowej

  6. 1 łyżka proszku do pieczenia

  7. 70 g drobnego cukru

  8. 1 jajo

  9. 250 ml mleka

  10. 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

  11. 30 g roztopionego masła

  12. Szczypta soli

  13. 200 g borówek

  14. Płynny miód

Przygotowanie:

  1. Ubij mascarpone lub jogurt grecki z 15 gramami drobnego cukru na kremową masę w najmniejszej misce do mieszania. Wymieszaj sok z cytryny, mielony kardamon i opcjonalnie Nutrilite All Plant Protein. Odłóż na bok.

  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i resztę drobnego cukru do całkowitego połączenia składników.

  3. Do średniej miski dodaj jajko, mleko, ekstrakt waniliowy oraz stopione, ostudzone masło i ubij składniki aż do połączenia.

  4. Grzbietem łyżki zrób dołek w środku mieszanki z mąką. Wlej płynną masę do dołka, a następnie wymieszaj całość do uzyskania gładkiej konsystencji.

  5. Rozpuść mały kawałek masła w patelni na średnim ogniu. Jeśli używasz Patelni iCook o nieprzywierającej powierzchni, nie musisz stosować masła, ale dodając je, uzyskasz bardziej aromatyczne i chrupiące placuszki.

  6. Wlej niewielką ilość ciasta na patelnię. Smaż 2–3 placki jednocześnie. Smaż je przez około dwie minuty lub do uzyskania złocistego koloru, a następnie odwróć silikonową lub drewnianą łopatką, aby zarumienić drugą stronę.

  7. Podawaj placki z łyżką kremu mascarpone i borówkami, delikatnie polane naturalnym miodem.

Pobierz przepis w formacie PDF / ePub

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem