Szakszuka
Przepisy
Szakszuka (w języku arabskim „mieszanka”) to łatwa w przyrządzeniu potrawa, która jest znana w krajach basenu Morza Śródziemnego od wielu wieków. To aromatyczne danie można spożywać rano, ale równie dobrze smakuje o każdej innej porze dnia!
Potrzebne przybory iCook:
Deska do krojenia
Zestaw 5 noży
Patelnia o nieprzywierającej powierzchni z pokrywką, 24 cm
Składniki:
3 g pasty harissa
3 g mielonego kminu
3 g mielonej papryki wędzonej
5 ml pasty pomidorowej
3 drobno posiekane ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
2 papryki – 1 czerwona i 1 żółta, pozbawione pestek i grubo posiekane
400 g pomidorów śliwkowych, pokrojonych w kostkę
3 duże ekologiczne jaja
½ awokado, pokrojonego na plastry i skropionego sokiem z cytryny
15 g świeżej natki pietruszki, posiekanej
Sól morska do smaku
Opiekany chleb na zakwasie
Przygotowanie:
Rozgrzej oliwę w patelni na średnim ogniu, a następnie dodaj harissę, kminek, mieloną paprykę wędzoną, pastę pomidorową, czosnek, posiekaną paprykę i sól. Podsmażaj przez około 2 minuty.
Dodaj pomidory i delikatnie smaż na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż sos częściowo odparuje i zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając.
Grzbietem drewnianej lub silikonowej łyżki zrób trzy dołki w sosie i wbij w nie jajka. Przykryj patelnię pokrywką i smaż potrawę przez 2–3 minuty, aż białka się zetną, ale żółtka będą nadal płynne.
Gdy danie będzie gotowe, zdejmij pokrywkę, dodaj plasterki awokado i udekoruj potrawę świeżą natką pietruszki. Podawaj z opiekanym chlebem na zakwasie.
Pobierz przepis w formacie
PDF
/
ePub