Ulubione (0) 0 Ulubione

Twoja lista ulubionych jest pusta!

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

W CENTRUM UWAGI

Szakszuka

Przepisy

Szakszuka (w języku arabskim „mieszanka”) to łatwa w przyrządzeniu potrawa, która jest znana w krajach basenu Morza Śródziemnego od wielu wieków. To aromatyczne danie można spożywać rano, ale równie dobrze smakuje o każdej innej porze dnia!

Potrzebne przybory iCook:

  1. Deska do krojenia

  2. Zestaw 5 noży

  3. Patelnia o nieprzywierającej powierzchni z pokrywką, 24 cm

Składniki:

  1. 3 g pasty harissa

  2. 3 g mielonego kminu

  3. 3 g mielonej papryki wędzonej

  4. 5 ml pasty pomidorowej

  5. 3 drobno posiekane ząbki czosnku

  6. 1 łyżka oliwy z oliwek

  7. 2 papryki – 1 czerwona i 1 żółta, pozbawione pestek i grubo posiekane

  8. 400 g pomidorów śliwkowych, pokrojonych w kostkę

  9. 3 duże ekologiczne jaja

  10. ½ awokado, pokrojonego na plastry i skropionego sokiem z cytryny

  11. 15 g świeżej natki pietruszki, posiekanej

  12. Sól morska do smaku

  13. Opiekany chleb na zakwasie

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej oliwę w patelni na średnim ogniu, a następnie dodaj harissę, kminek, mieloną paprykę wędzoną, pastę pomidorową, czosnek, posiekaną paprykę i sól. Podsmażaj przez około 2 minuty.

  2. Dodaj pomidory i delikatnie smaż na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż sos częściowo odparuje i zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając.

  3. Grzbietem drewnianej lub silikonowej łyżki zrób trzy dołki w sosie i wbij w nie jajka. Przykryj patelnię pokrywką i smaż potrawę przez 2–3 minuty, aż białka się zetną, ale żółtka będą nadal płynne.

  4. Gdy danie będzie gotowe, zdejmij pokrywkę, dodaj plasterki awokado i udekoruj potrawę świeżą natką pietruszki. Podawaj z opiekanym chlebem na zakwasie.

Pobierz przepis w formacie PDF / ePub

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem