Omlet z pieczarkami, mozzarellą i rzeżuchą
Przepisy
Ten omlet idealnie nadaje się na śniadanie lub lunch. Jest przygotowywany na bazie pysznych, łatwo dostępnych składników, a jeśli chcesz wzbogacić swoją dietę w błonnik, możesz do masy omletowej dodać Nutrilite Środek spożywczy z błonnikiem.
Potrzebne przybory iCook:
Deska do krojenia
Zestaw 5 noży
1-litrowa miska do mieszania
Patelnia o nieprzywierającej powierzchni z pokrywką, 24 cm
Składniki:
200 g pieczarek, posiekanych
2 łyżeczki świeżego tymianku
6 średnich jaj, ubitych
Opcjonalnie: 100 g tartego parmezanu
Opcjonalnie: Nutrilite Środek spożywczy z błonnikiem
150 g mozzarelli w kulkach, przekrojonych na połówki
30 g świeżej rzeżuchy, z odciętymi końcówkami
1 łyżeczka oliwy z oliwek
2 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
mielona czerwona papryka
Przygotowanie:
Rozgrzej 1 łyżeczkę oliwy z oliwek w patelni na średnim ogniu. Jeśli używasz Patelni o nieprzywierającej powierzchni iCook, nie musisz dodawać oliwy. Następnie dodaj pieczarki i smaż je, aż zarumienią się po obu stronach. Przypraw solą oraz pieprzem i posyp tymiankiem. Wyjmij pieczarki z patelni i odstaw.
Wymieszaj sól, opcjonalnie starty parmezan i Nutrilite Środek spożywczy z błonnikiem w misce z ubitymi jajkami.
Roztop 2 łyżki masła w patelni na średnim ogniu i dodaj połowę masy jajecznej. Jeśli używasz Patelni o nieprzywierającej powierzchni iCook, nie musisz dodawać masła. Delikatnie obracaj patelnią, tak aby pokryć całą powierzchnię masą. Gdy masa się usmaży, ułóż połowę pieczarek i pięć połówek kulek mozzarelli na jednej stronie omletu i złóż go na pół. Następnie trzymając patelnię pod kątem, delikatnie zsuń go na talerz.
Wykonaj te same czynności, aby przyrządzić drugi omlet.
Udekoruj świeżą rzeżuchą i pozostałymi pieczarkami. Przypraw solą i mieloną czerwoną papryką do smaku.