Kurczak curry
Przepisy
Kurczak curry łączy w sobie pikantny smak przypraw, świeżo wyciśniętych owoców cytrusowych oraz orzeźwiającego imbiru. To prosta w przygotowaniu potrawa, idealna zarówno na pracowity wieczór, jak i spotkania z przyjaciółmi. Z pomocą tego przepisu z łatwością przyrządzisz danie dla czterech osób.
Potrzebne przybory iCook:
Deska do krojenia
Zestaw 5 noży
2-litrowa miska do mieszania
Patelnia o nieprzywierającej powierzchni z pokrywką, 28 cm
Mała patelnia
Składniki:
800 g fileta z kurczaka, pokrojonego na grube kawałki wielkości kęsa
150 g kupionej w sklepie pasty curry Massaman
2 ząbki czosnku, rozgniecione
1 kłącze świeżego imbiru, obrane i drobno posiekane
1 łyżka nasion kolendry, zmiażdżonych w moździerzu
2 marchewki, obrane i pokrojone
1 łyżka cukru kokosowego
Opcjonalnie: 3 świeże zielone papryczki chili, pozbawione pestek i grubo posiekane
400 ml mleka kokosowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki
sól i pieprz do smaku
1 szklanka ryżu białego, opłukanego
2 szklanki wody
3 łyżki świeżej pietruszki do udekorowania
Przygotowanie:
Opłucz kurczaka, osusz i dopraw solą oraz pieprzem w misce do mieszania.
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Smaż kurczaka przez 5 minut lub tak długo, aż zacznie nabierać złotobrązowego koloru.
Następnie dodaj pastę curry, czosnek, imbir, nasiona kolendry, marchewki, cukier kokosowy i opcjonalnie papryczki chili, cały czas mieszając. . Wlej mleko kokosowe, a następnie przykryj patelnię na 5 minut.
Zdejmij pokrywkę i smaż curry na wolnym ogniu, aż niewielka część sosu odparuje.
W międzyczasie wlej wodę do małej patelni, wsyp ryż i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż woda całkowicie odparuje.
Zdejmij curry z ognia i wymieszaj z sosem rybnym oraz sokiem z limonki.
Podawaj z ryżem w miskach (możesz udekorować świeżą pietruszką).
Wskazówka:
Jeśli chcesz, żeby potrawa była bardziej pikantna, nie usuwaj nasion z zielonych papryczek chili.