Koszyk (0) 0 Koszyk

Koszyk jest pusty.

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

Przejdź do koszyka
W CENTRUM UWAGI
© Shutterstock

Kurczak curry

Przepisy

Kurczak curry łączy w sobie pikantny smak przypraw, świeżo wyciśniętych owoców cytrusowych oraz orzeźwiającego imbiru. To prosta w przygotowaniu potrawa, idealna zarówno na pracowity wieczór, jak i spotkania z przyjaciółmi. Z pomocą tego przepisu z łatwością przyrządzisz danie dla czterech osób.

Potrzebne przybory iCook:

  1. Deska do krojenia

  2. Zestaw 5 noży

  3. 2-litrowa miska do mieszania

  4. Patelnia o nieprzywierającej powierzchni z pokrywką, 28 cm

  5. Mała patelnia

Składniki:

  1. 800 g fileta z kurczaka, pokrojonego na grube kawałki wielkości kęsa

  2. 150 g kupionej w sklepie pasty curry Massaman

  3. 2 ząbki czosnku, rozgniecione

  4. 1 kłącze świeżego imbiru, obrane i drobno posiekane

  5. 1 łyżka nasion kolendry, zmiażdżonych w moździerzu

  6. 2 marchewki, obrane i pokrojone

  7. 1 łyżka cukru kokosowego

  8. Opcjonalnie: 3 świeże zielone papryczki chili, pozbawione pestek i grubo posiekane

  9. 400 ml mleka kokosowego

  10. 1 łyżka sosu rybnego

  11. 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki

  12. sól i pieprz do smaku

  13. 1 szklanka ryżu białego, opłukanego

  14. 2 szklanki wody

  15. 3 łyżki świeżej pietruszki do udekorowania

Przygotowanie:

  1. Opłucz kurczaka, osusz i dopraw solą oraz pieprzem w misce do mieszania.

  2. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Smaż kurczaka przez 5 minut lub tak długo, aż zacznie nabierać złotobrązowego koloru.

  3. Następnie dodaj pastę curry, czosnek, imbir, nasiona kolendry, marchewki, cukier kokosowy i opcjonalnie papryczki chili, cały czas mieszając. . Wlej mleko kokosowe, a następnie przykryj patelnię na 5 minut.

  4. Zdejmij pokrywkę i smaż curry na wolnym ogniu, aż niewielka część sosu odparuje.

  5. W międzyczasie wlej wodę do małej patelni, wsyp ryż i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż woda całkowicie odparuje.

  6. Zdejmij curry z ognia i wymieszaj z sosem rybnym oraz sokiem z limonki.

  7. Podawaj z ryżem w miskach (możesz udekorować świeżą pietruszką).

Wskazówka:

Jeśli chcesz, żeby potrawa była bardziej pikantna, nie usuwaj nasion z zielonych papryczek chili.

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem