Pizza margherita z pieczarkami
Przepisy
Pizza z pieczarkami to nasza ulubiona wersja, ale jej składniki możesz zastąpić dowolnymi innymi dodatkami, które najbardziej lubisz. A co najważniejsze, z łatwością przygotujesz ją w Patelni iCook o nieprzywierającej powierzchni.
Potrzebne przybory iCook:
1-litrowa miska do mieszania
3-litrowa miska do mieszania
Deska do krojenia
Zestaw 5 noży
Patelnia o nieprzywierającej powierzchni z pokrywką, 28 cm
Składniki
1 łyżeczka suszonych drożdży
250 g mąki uniwersalnej
½ łyżeczki drobnego cukru
½ łyżeczki drobnej soli morskiej
1 łyżka oliwy z oliwek
180 ml letniej wody
150 g startego sera
150 g świeżego sera mozzarella, porwanego na grube kawałki
150 g puree pomidorowego
150 g posiekanych pieczarek
250 g pomidorów koktajlowych, pokrojonych na ćwiartki
2 gałązki świeżej bazylii, porwane na grube kawałki
5–10 ml oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
gęsty ocet balsamiczny do smaku
Przygotowanie:
Wymieszaj drożdże, cukier, oliwę i wodę w małej misce. Odstaw w ciepłe miejsce na około dwie minuty.
Przesiej mąkę i sól do dużej miski i zrób dołek na środku. Dodaj masę drożdżową i mieszaj do połączenia składników. Przykryj naczynie odpowiednią pokrywką i pozostaw w ciepłym miejscu na 30–45 minut lub do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Następnie umieść ciasto na desce lub innej powierzchni posypanej mąką. Ugniataj je, aby usunąć z niego powietrze, a następnie rozwałkuj.
Posmaruj patelnię o nieprzywierającej powierzchni oliwą z oliwek. Jeśli używasz Patelni o nieprzywierającej powierzchni iCook, nie musisz dodawać oliwy. Umieść rozwałkowane ciasto na patelni i odetnij jego nadmiar silikonową łopatką.
Smaż ciasto na średnim ogniu przez pięć minut, aż spód zacznie nabierać złotobrązowego koloru. Następnie odwróć ciasto na drugą stronę i smaż przez kolejne pięć minut, aż będzie miękkie.
Rozprowadź na pizzy puree pomidorowe, następnie starty ser i pieczarki. Posyp solą i pieprzem, przykryj patelnię pokrywką i smaż przez kolejne 3–4 minuty, aż ser się roztopi.
Podważ pizzę silikonową lub drewnianą łopatką i przełóż na deskę do krojenia. Na wierzchu ułóż porwane kawałki mozzarelli, pomidory i liście bazylii. Skrop octem balsamicznym.
Wskazówki:
Możesz dwukrotnie zwiększyć ilość składników na ciasto i zachować połowę na kolejną okazję. Owiń ją folią spożywczą i schowaj w zamrażarce. Jeśli masz mało czasu, możesz kupić gotowe ciasto na pizzę. A jeżeli nie zjesz wszystkiego, możesz w łatwy sposób podgrzać pozostałe kawałki na patelni na średnim ogniu. Jeśli lubisz chrupiącą pizzę, upiecz ją w piekarniku w temperaturze 200°C. Używając Patelni iCook o nieprzywierającej powierzchni, nie musisz przenosić pizzy do naczynia żaroodpornego!