Ulubione (0) 0 Ulubione

Twoja lista ulubionych jest pusta!

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

W CENTRUM UWAGI
© Shutterstock

Pizza margherita z pieczarkami

Przepisy

Pizza z pieczarkami to nasza ulubiona wersja, ale jej składniki możesz zastąpić dowolnymi innymi dodatkami, które najbardziej lubisz. A co najważniejsze, z łatwością przygotujesz ją w Patelni iCook o nieprzywierającej powierzchni.

Potrzebne przybory iCook:

  1. 1-litrowa miska do mieszania

  2. 3-litrowa miska do mieszania

  3. Deska do krojenia

  4. Zestaw 5 noży

  5. Patelnia o nieprzywierającej powierzchni z pokrywką, 28 cm

Składniki

  1. 1 łyżeczka suszonych drożdży

  2. 250 g mąki uniwersalnej

  3. ½ łyżeczki drobnego cukru

  4. ½ łyżeczki drobnej soli morskiej

  5. 1 łyżka oliwy z oliwek

  6. 180 ml letniej wody

  7. 150 g startego sera

  8. 150 g świeżego sera mozzarella, porwanego na grube kawałki

  9. 150 g puree pomidorowego

  10. 150 g posiekanych pieczarek

  11. 250 g pomidorów koktajlowych, pokrojonych na ćwiartki

  12. 2 gałązki świeżej bazylii, porwane na grube kawałki

  13. 5–10 ml oliwy z oliwek

  14. sól i pieprz do smaku

  15. gęsty ocet balsamiczny do smaku

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj drożdże, cukier, oliwę i wodę w małej misce. Odstaw w ciepłe miejsce na około dwie minuty.

  2. Przesiej mąkę i sól do dużej miski i zrób dołek na środku. Dodaj masę drożdżową i mieszaj do połączenia składników. Przykryj naczynie odpowiednią pokrywką i pozostaw w ciepłym miejscu na 30–45 minut lub do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość.

  3. Następnie umieść ciasto na desce lub innej powierzchni posypanej mąką. Ugniataj je, aby usunąć z niego powietrze, a następnie rozwałkuj.

  4. Posmaruj patelnię o nieprzywierającej powierzchni oliwą z oliwek. Jeśli używasz Patelni o nieprzywierającej powierzchni iCook, nie musisz dodawać oliwy. Umieść rozwałkowane ciasto na patelni i odetnij jego nadmiar silikonową łopatką.

  5. Smaż ciasto na średnim ogniu przez pięć minut, aż spód zacznie nabierać złotobrązowego koloru. Następnie odwróć ciasto na drugą stronę i smaż przez kolejne pięć minut, aż będzie miękkie.

  6. Rozprowadź na pizzy puree pomidorowe, następnie starty ser i pieczarki. Posyp solą i pieprzem, przykryj patelnię pokrywką i smaż przez kolejne 3–4 minuty, aż ser się roztopi.

  7. Podważ pizzę silikonową lub drewnianą łopatką i przełóż na deskę do krojenia. Na wierzchu ułóż porwane kawałki mozzarelli, pomidory i liście bazylii. Skrop octem balsamicznym.

Wskazówki:

Możesz dwukrotnie zwiększyć ilość składników na ciasto i zachować połowę na kolejną okazję. Owiń ją folią spożywczą i schowaj w zamrażarce. Jeśli masz mało czasu, możesz kupić gotowe ciasto na pizzę. A jeżeli nie zjesz wszystkiego, możesz w łatwy sposób podgrzać pozostałe kawałki na patelni na średnim ogniu. Jeśli lubisz chrupiącą pizzę, upiecz ją w piekarniku w temperaturze 200°C. Używając Patelni iCook o nieprzywierającej powierzchni, nie musisz przenosić pizzy do naczynia żaroodpornego!

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem