Zapiekane warzywa z kurczakiem
Przepisy
Ta pyszna potrawa jest wyjątkowo aromatyczna i bardzo prosta w przygotowaniu.
Ta pyszna potrawa jest wyjątkowo aromatyczna i bardzo prosta w przygotowaniu.
Potrzebne przybory iCook:
Zestaw 5 noży
deska do krojenia
3-litrowa miska do mieszania
1-litrowe naczynie
2-litrowa miska do mieszania
Składniki:
6 udek kurczaka ze skórką
oliwa z oliwek
sól i pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 marchewki, obrane i pokrojone
2 cukinie, pokrojone
100 g dyni, obranej i pokrojonej
150 g małych ziemniaków, przekrojonych na połówki
1 czerwona cebula, obrana i pokrojona w półksiężyce
4 ząbki czosnku, obrane
100 g brokułów, pokrojonych
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Włóż kurczaka do 3-litrowej miski do mieszania i dopraw solą, pieprzem oraz słodką papryką. Pokrop go oliwą z oliwek i odstaw na co najmniej 30 minut.
Ułóż marchewkę, cukinię, dynię, ziemniaki i ząbki czosnku na tacy piekarnika, skrop oliwą z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem. Dobrze wymieszaj.
Następnie umieść przyprawionego kurczaka między warzywami i piecz w piekarniku przez 45 minut lub tak długo, aż będzie miękki. Po 10 minutach dodaj cebulę.
W międzyczasie zagotuj osoloną wodę w 1-litrowym naczyniu i dodaj brokuły. Blanszuj przez około 2– 3 minuty. Aby brokuły nie utraciły soczystego zielonego koloru, nie można ich zbyt długo gotować.
Podaj potrawę. Upieczonego kurczaka, warzywa i zblanszowane brokuły możesz również przechować w lodówce w 2-litrowej misce do mieszania pod przykrywką. Danie trzeba spożyć w ciągu dwóch dni od momentu umieszczenia w lodówce.
Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.
Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.