Risotto warzywne
Przepisy
Aby risotto miało wspaniały smak i kremową konsystencję, stale je mieszaj. Podawaj jako przystawkę lub danie główne.
Aby risotto miało wspaniały smak i kremową konsystencję, stale je mieszaj. Podawaj jako przystawkę lub danie główne.
Potrzebne przybory iCook:
Zestaw 5 noży
4-litrowe naczynie i 4-litrowe naczynie do gotowania na parze (wkładka durszlakowa)
Składniki:
250 g cukinii, pokrojonej na 5-centymetrowe kawałki
120 g marchewki, obranej i pokrojonej na 5-centymetrowe kawałki
150 g groszku łuskanego (świeżego lub mrożonego)
400 g zielonych szparagów, z obciętymi końcówkami i pokrojonych na 2-centymetrowe kawałki (możesz zamiast nich użyć brokułów)
40 g oliwy z oliwek
10 g kostki bulionu warzywnego, lekko rozgniecionej widelcem
120 g cebuli, obranej i pokrojonej na 5-centymetrowe kawałki
280 g ryżu arborio (do risotto)
60 ml wywaru z kurczaka
½ łyżeczki drobnej soli morskiej
25 g niesolonego masła o temperaturze pokojowej
100 g parmezanu, startego i podzielonego na dwie porcje
10 g świeżych liści bazylii
Przygotowanie:
Podgrzej 1 litr wody w naczyniu do gotowania na parze. Włóż cukinię, marchewkę, groszek i szparagi do wkładki do gotowania na parze. Włóż wkładkę do naczynia i przykryj pokrywką. Gotuj warzywa na parze przez około 10 minut, aż będą miękkie, ale nadal jędrne. (Jeśli nie masz naczynia do gotowania na parze, wlej 3 łyżki wody do garnka, włóż warzywa, przykryj pokrywką, nastaw średni ogień i gotuj na parze przez 10 minut).
Podgrzej oliwę z oliwek w ciężkim garnku lub patelni, dodaj rozgniecioną kostkę bulionu warzywnego i cebulę. Smaż i mieszaj przez około 5 minut, aż cebula zmięknie.
Dodaj ryż do garnka i dobrze wymieszaj, aby przeszedł oliwą. Dodaj wywar z kurczaka i sól morską. Gotuj ryż na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż wywar się rozpuści. Zmniejsz ogień na średni.
Dolewaj po 250 ml gorącej wody, stale mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn. Dalej dolewaj po 250 ml wody i kontynuuj mieszanie, aż ryż wchłonie płyn i stanie się miękki. Masa powinna mieć kremową, ale nadal nieco płynną konsystencję. Po około 15 minutach ryż powinien być miękki, ale nie papkowaty.
Zdejmij garnek z ognia. Dodaj do ryżu ugotowane warzywa i wymieszaj w celu połączenia. Dodaj masło i 50 g parmezanu i mieszaj, aż się stopią. Risotto podawaj udekorowane świeżymi liśćmi bazylii i pozostałym parmezanem (50 g).
Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.
Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.