Tęczowa sałatka
Przepisy
Świeża pikantna sałatka, idealna do lekkiego posiłku lub na piknik — bardzo łatwa w przyrządzeniu!
Świeża pikantna sałatka, idealna do lekkiego posiłku lub na piknik — bardzo łatwa w przyrządzeniu!
Potrzebne przybory iCook:
Zestaw 5 noży
Zestaw misek do mieszania
Składniki:
250 g marchewek, obranych i pokrojonych na 1-centymetrowe kawałki
370 g kalafiora, pokrojonego na małe różyczki
285 g brokułu, pokrojonego na małe różyczki
225 g gruszek, z wydrążonym gniazdem nasiennym i pokrojonych na 1-centymetrowe kawałki
250 g buraków, obranych i pokrojonych na 1-centymetrowe kawałki
100 g oliwy z oliwek
30 g octu jabłkowego
1 dojrzałe mango, obrane i posiekane
sok z 1 limonki
1 szalotka, obrana i drobno posiekana
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki czarnego pieprzu
30 g kolendry, drobno posiekanej
Przygotowanie:
Połącz przygotowane marchewki, kalafior, brokuł, gruszki i buraki w dużej misce do mieszania.
W celu przygotowania sosu: włóż mango, szalotkę, sól, pieprz i kolendrę do robota kuchennego lub blendera i wlej oliwę z oliwek, ocet jabłkowy i sok z limonki. Wymieszaj pulsacyjnie 5–6 razy w celu zmiksowania. (Jeśli nie masz robota kuchennego ani blendera, rozgnieć mango w średniej misce do mieszania na gładką masę. Następnie wmieszaj pozostałe składniki sosu aż do połączenia).
Wylej sos na przygotowane warzywa, dobrze wymieszaj i podawaj.
Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.
Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.