Sałatka jajeczna z awokado
Przepisy
Ta lekka pasta idealnie sprawdzi się jako przystawka podczas pikniku w gorący letni dzień oraz jako dodatek do wieczornych drinków.
Ta lekka pasta idealnie sprawdzi się jako przystawka podczas pikniku w gorący letni dzień oraz jako dodatek do wieczornych drinków.
Potrzebne przybory iCook:
Zestaw 5 noży
Zestaw misek do mieszania
1-litrowe naczynie
Składniki:
2 jaja
100 g ogórka, nieobranego, pokrojonego na kawałki
30 g cebuli dymki, pokrojonej na cienkie plasterki
2 awokado, obrane i wydrylowane
3 łyżeczki octu z czerwonego wina
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka sosu chili
30 g rukoli
½ łyżeczki oliwy z oliwek
8 kromek chrupkiego pieczywa razowego
Przygotowanie:
Gotuj jaja przez 10 minut w 1-litrowym naczyniu.
Włóż kawałki ogórka i pokrojoną cebulę dymkę do średniej miski.
Rozgnieć obydwa awokado w małej misce. Dodaj 2 łyżeczki octu z czerwonego wina, sól, czarny pieprz i sos chilli i dobrze wymieszaj. Dodaj masę z awokado do ogórka i cebuli dymki w średniej misce i wymieszaj w celu połączenia wszystkich składników.
Opłucz jaja w zimnej wodzie. Obierz ze skorupek, pokrój na małe kawałki i połącz z masą z awokado. Przyprawy można zmieniać.
Ułóż rukolę na półmisku. Skrop ostatnią łyżeczką octu z czerwonego wina i łyżeczką oliwy z oliwek i wymieszaj. Ułóż masę z jajek i awokado na rukoli i podawaj na kromkach chrupkiego pieczywa.
Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.
Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.