Sorbet z mango z dodatkiem mięty
Przepisy
Przyrządzenie tego sorbetu zajmuje kilka chwil. Jest orzeźwiający, łatwy w przygotowaniu i idealny na ciepłe dni.
Przyrządzenie tego sorbetu zajmuje kilka chwil. Jest orzeźwiający, łatwy w przygotowaniu i idealny na ciepłe dni.
Potrzebne przybory iCook:
Zestaw 5 noży
1-litrowe naczynie
2-litrowa miska ze stali nierdzewnej
Składniki:
100 g cukru
100 ml wody
3 dojrzałe mango, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
sok z 1 limonki
mała garść liści mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Dodaj wodę oraz cukier do naczynia i postaw na dużym ogniu. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 2–3 minuty lub tak długo, aż cukier się rozpuści. Odstaw na bok i zaczekaj, aż całkowicie ostygnie.
Włóż mango do blendera, wlej ostudzony syrop cukrowy oraz sok z limonki i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Wlej masę z mango do miski i umieść w zamrażarce na około 4 godziny. Mieszaj energicznie co 30 minut.
Nałóż do misek łyżką do lodów. Na koniec udekoruj miętą. Smacznego!
Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.
Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.