Maślane krewetki z pomarańczą na rzymskiej sałacie
Przepisy
Lekka zielona sałatka z pysznymi maślanymi krewetkami i owocami cytrusowymi. Doskonała na ciepłe letnie dni.
Lekka zielona sałatka z pysznymi maślanymi krewetkami i owocami cytrusowymi. Doskonała na ciepłe letnie dni.
Potrzebne przybory iCook:
Zestaw 5 noży
1-litrowe naczynie
4-litrowe naczynie do gotowania na parze (wkładka durszlakowa)
Patelnia 30 cm o nieprzywierającej powierzchni
1-litrowa miska ze stali nierdzewnej z pokrywką
Składniki:
150 g fasolki szparagowej
Sól
12 świeżych krewetek królewskich, obranych i wypatroszonych
55 g masła
2 ząbki czosnku, rozgniecione
1 gałązka tymianku
50 g oliwy z oliwek
35 g soku pomarańczowego
8 g musztardy Dijon
Szczypta posiekanego estragonu
10 g octu z czerwonego wina
sól i pieprz
2 serca sałaty rzymskiej, rozdzielone na pojedyncze liście
2 pomarańcze, obrane i podzielone na cząstki
Przygotowanie:
Gotuj fasolkę we wrzącej, osolonej wodzie przez około 5 minut lub do momentu, aż będzie miękka. Opłucz ją bardzo zimną wodą i odcedź we wkładce durszlakowej.
Opłucz krewetki zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
Podgrzej masło na patelni, dodaj czosnek oraz tymianek i podsmażaj krewetki przez około 4 minuty. Odłóż na bok.
W celu przygotowania sosu energicznie wymieszaj oliwę z oliwek, sok pomarańczowy, musztardę Dijon, estragon, ocet z czerwonego wina, sól oraz pieprz.
Ułóż liście sałaty, fasolkę, pomarańcze i krewetki na talerzu. Podawaj sałatkę polaną sosem.
Wskazówka:
Resztę sałatki przechowuj w misce ze stali nierdzewnej przykrytej pokrywką.
Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.
Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.