Koszyk (0) 0 Koszyk

Koszyk jest pusty.

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

Przejdź do koszyka
W CENTRUM UWAGI
© Stockfood

Maślane krewetki z pomarańczą na rzymskiej sałacie

Przepisy

Lekka zielona sałatka z pysznymi maślanymi krewetkami i owocami cytrusowymi. Doskonała na ciepłe letnie dni.

Potrzebne przybory iCook:

  1. Zestaw 5 noży

  2. 1-litrowe naczynie

  3. 4-litrowe naczynie do gotowania na parze (wkładka durszlakowa)

  4. Patelnia 30 cm o nieprzywierającej powierzchni

  5. 1-litrowa miska ze stali nierdzewnej z pokrywką


Składniki:

  1. 150 g fasolki szparagowej

  2. Sól

  3. 12 świeżych krewetek królewskich, obranych i wypatroszonych

  4. 55 g masła

  5. 2 ząbki czosnku, rozgniecione

  6. 1 gałązka tymianku

  7. 50 g oliwy z oliwek

  8. 35 g soku pomarańczowego

  9. 8 g musztardy Dijon

  10. Szczypta posiekanego estragonu

  11. 10 g octu z czerwonego wina

  12. sól i pieprz

  13. 2 serca sałaty rzymskiej, rozdzielone na pojedyncze liście

  14. 2 pomarańcze, obrane i podzielone na cząstki


Przygotowanie:

  1. Gotuj fasolkę we wrzącej, osolonej wodzie przez około 5 minut lub do momentu, aż będzie miękka. Opłucz ją bardzo zimną wodą i odcedź we wkładce durszlakowej.

  2. Opłucz krewetki zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

  3. Podgrzej masło na patelni, dodaj czosnek oraz tymianek i podsmażaj krewetki przez około 4 minuty. Odłóż na bok.

  4. W celu przygotowania sosu energicznie wymieszaj oliwę z oliwek, sok pomarańczowy, musztardę Dijon, estragon, ocet z czerwonego wina, sól oraz pieprz.

  5. Ułóż liście sałaty, fasolkę, pomarańcze i krewetki na talerzu. Podawaj sałatkę polaną sosem.


Wskazówka:

Resztę sałatki przechowuj w misce ze stali nierdzewnej przykrytej pokrywką.

Pobierz przepis w formacie PDF / ePub

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem