Koszyk (0) 0 Koszyk

Koszyk jest pusty.

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

Przejdź do koszyka
W CENTRUM UWAGI
© StockFood

Parmigiana

Przepisy

Parmigiana to potrawa z południowych regionów Włoch — Kampanii i Sycylii. Czasami jest nazywana parmigiana di melanzane lub melanzane alla parmigiana i zwykle przyrządza się ją z plastrów smażonego bakłażana z serem zapiekanych w sosie pomidorowym.

Potrzebne przybory iCook:

  1. Deska do krojenia

  2. Zestaw 5 noży

  3. Patelnia 25 cm o nieprzywierającej powierzchni

  4. 4-litrowe naczynie do gotowania na parze (wkładka durszlakowa)

  5. 1-litrowe naczynie z pokrywką

Składniki:

  1. 700 g bakłażana

  2. 20 g zwykłej mąki

  3. 1 ząbek czosnku, obrany i drobno posiekany

  4. 250 g puree pomidorowego

  5. 10 liści bazylii

  6. 250 g sera mozzarella, pokrojonego na plastry

  7. 80 g parmezanu, drobno startego

  8. olej roślinny do smażenia bakłażana

  9. 2 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin

  10. sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.

  2. Pokrój bakłażany wzdłuż na plastry, posól i odstaw na 30 minut. Osusz ręcznikiem papierowym. Posyp mąką z obu stron i smaż w oleju roślinnym na Patelni iCook o nieprzywierającej powierzchni, aż się zarumienią. Umieść w 4-litrowym naczyniu do gotowania na parze w celu odsączenia oleju.

  3. W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy. Rozgrzej oliwę z oliwek z czosnkiem w 1-litrowym naczyniu iCook na średnim ogniu przez minutę. Następnie dodaj puree pomidorowe i liście bazylii, przykryj i smaż przez 10–15 minut na małym ogniu. Zdejmij z ognia i odstaw.

  4. Na dno naczynia żaroodpornego wlej dwie chochle przygotowanego sosu pomidorowego, a następnie ułóż na nim warstwę usmażonych bakłażanów, posyp startym parmezanem i solą i ułóż plasterki mozzarelli. Układaj takie warstwy, aż zużyjesz wszystkie plastry bakłażana. Na koniec wylej warstwę sosu pomidorowego i posyp solą, pieprzem oraz startym parmezanem. Wstaw do piekarnika na 40 minut, a po upieczeniu ponownie posyp świeżym parmezanem. Smacznego!

Pobierz przepis w formacie PDF / ePub

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem