Koszyk (0) 0 Koszyk

Koszyk jest pusty.

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

Przejdź do koszyka
W CENTRUM UWAGI
© Stockfood

Spaghetti alla puttanesca

Przepisy

Spaghetti alla puttanesca to włoskie danie pochodzące z Neapolu. Zazwyczaj jest przyrządzane na bazie składników takich jak puree pomidorowe, oliwki, anchois oraz oczywiście spaghetti.

Potrzebne przybory iCook:

  1. Deska do krojenia

  2. Zestaw 5 noży

  3. 4-litrowe naczynie z pokrywką

  4. 1-litrowe naczynie z pokrywką

  5. 3-litrowe naczynie z pokrywką

  6. 4-litrowe naczynie do gotowania na parze (wkładka durszlakowa)

  7. 3-litrowa miska do mieszania

Składniki:

  1. 0,5 l bulionu

  2. oliwa z oliwek

  3. 2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane

  4. 4 filety anchois, posiekane

  5. 8 pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół

  6. 10 czarnych oliwek bez pestek

  7. 20 g odsączonych kaparów

  8. 600 g puree pomidorowego

  9. 180 g makaronu spaghetti

  10. sól do smaku

  11. mały pęczek świeżej natki włoskiej pietruszki, posiekany

  12. 100 g parmezanu, świeżo startego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Zagotuj lekko osoloną wodę w 4-litrowym naczyniu do gotowania na parze. Następnie przygotuj bulion instant w 1-litrowym naczyniu zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

  2. W międzyczasie rozgrzej oliwę z oliwek w 3-litrowym naczyniu na średnim ogniu. Po rozgrzaniu dodaj czosnek i mieszaj przez około 10–20 sekund, aż uwolni aromat. Dodaj filety anchois oraz pomidory i mieszaj przez minutę. Następnie dodaj oliwki oraz kapary i mieszaj przez 20–30 sekund. Dodaj puree pomidorowe i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodawaj po trochu bulion, gdy sos gotuje się na wolnym ogniu. Ten ostatni etap powinien trwać około 20 minut.

  3. Gdy osolona woda się zagotuje, ugotuj spaghetti, aż będzie al dente, a następnie odcedź je w 4-litrowym naczyniu do gotowania na parze (znakomicie sprawdza się jako durszlak). Odlej połowę wody po makaronie do 3-litrowej miski do mieszania.

  4. Dodaj ugotowane spaghetti do sosu i w razie potrzeby rozrzedź go niewielką ilością wody po makaronie. Danie podawaj polane niewielką ilością sosu i udekorowane pietruszką.

Proponowany sposób podania: potrawę można posypać świeżo startym parmezanem.

Pobierz przepis w formacie PDF / ePub

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem