Spaghetti alla puttanesca
Przepisy
Spaghetti alla puttanesca to włoskie danie pochodzące z Neapolu. Zazwyczaj jest przyrządzane na bazie składników takich jak puree pomidorowe, oliwki, anchois oraz oczywiście spaghetti.
Spaghetti alla puttanesca to włoskie danie pochodzące z Neapolu. Zazwyczaj jest przyrządzane na bazie składników takich jak puree pomidorowe, oliwki, anchois oraz oczywiście spaghetti.
Potrzebne przybory iCook:
Deska do krojenia
Zestaw 5 noży
4-litrowe naczynie z pokrywką
1-litrowe naczynie z pokrywką
3-litrowe naczynie z pokrywką
4-litrowe naczynie do gotowania na parze (wkładka durszlakowa)
3-litrowa miska do mieszania
Składniki:
0,5 l bulionu
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
4 filety anchois, posiekane
8 pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół
10 czarnych oliwek bez pestek
20 g odsączonych kaparów
600 g puree pomidorowego
180 g makaronu spaghetti
sól do smaku
mały pęczek świeżej natki włoskiej pietruszki, posiekany
100 g parmezanu, świeżo startego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Zagotuj lekko osoloną wodę w 4-litrowym naczyniu do gotowania na parze. Następnie przygotuj bulion instant w 1-litrowym naczyniu zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
W międzyczasie rozgrzej oliwę z oliwek w 3-litrowym naczyniu na średnim ogniu. Po rozgrzaniu dodaj czosnek i mieszaj przez około 10–20 sekund, aż uwolni aromat. Dodaj filety anchois oraz pomidory i mieszaj przez minutę. Następnie dodaj oliwki oraz kapary i mieszaj przez 20–30 sekund. Dodaj puree pomidorowe i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodawaj po trochu bulion, gdy sos gotuje się na wolnym ogniu. Ten ostatni etap powinien trwać około 20 minut.
Gdy osolona woda się zagotuje, ugotuj spaghetti, aż będzie al dente, a następnie odcedź je w 4-litrowym naczyniu do gotowania na parze (znakomicie sprawdza się jako durszlak). Odlej połowę wody po makaronie do 3-litrowej miski do mieszania.
Dodaj ugotowane spaghetti do sosu i w razie potrzeby rozrzedź go niewielką ilością wody po makaronie. Danie podawaj polane niewielką ilością sosu i udekorowane pietruszką.
Proponowany sposób podania: potrawę można posypać świeżo startym parmezanem.
Pobierz przepis w formacie PDF / ePub
Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.
Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.