Koszyk (0) 0 Koszyk

Koszyk jest pusty.

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

Przejdź do koszyka
W CENTRUM UWAGI
© StockFood

Pieczony pstrąg z zapiekanymi warzywami i oliwkami

Przepisy

Potrzebne przybory iCook:

  1. Deska do krojenia

  2. Zestaw 5 noży

  3. Miski do mieszania

  4. 2-litrowe naczynie z pokrywką

Składniki:

  1. 400 g małych ziemniaków, obranych i przekrojonych na pół

  2. oliwa z oliwek

  3. sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

  4. 2 małe szalotki, pokrojone na ćwiartki

  5. 1 czerwona papryka, pokrojona na grube plastry

  6. 2 pstrągi, filetowane

  7. sok z 2 cytryn

  8. pęczek pietruszki, porwanej na większe kawałki

  9. 20 g masła ziołowego

  10. 50 g suszonych pomidorów, grubo posiekanych

  11. 100 g zielonych oliwek nadziewanych papryką pimiento

  12. 100 g mieszanki zielonych sałat (opcjonalnie)


Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.

  2. Gotuj ziemniaki w 2-litrowym naczyniu iCook przez 10 minut. Odcedź ziemniaki i umieść je w średniej Misce do mieszania iCook. Pokrop oliwą z oliwek i przypraw solą i pieprzem do smaku. Wyłóż blachę papierem do pieczenia tak, aby wystawał z każdej strony i można było z niego uformować w kolejnych krokach paczuszkę.

  3. Ułóż na papierze ziemniaki, szalotki i plastry papryki i piecz przez 5 minut, aż staną się chrupkie.

  4. Oczyść pstrąga i sprawdź, czy zostały usunięte wszystkie ości.

  5. Umieść go na warzywach i dopraw solą oraz pieprzem. Polej go sokiem z cytryny i posyp pietruszką. Złóż papier do pieczenia, aby uformować paczuszkę i upewnij się, że wszystkie brzegi są szczelnie zamknięte. Piecz przez 10–12 minut.

  6. Aby sprawdzić, czy pstrąg jest upieczony, rozłóż papier. Jeśli ryba jest zarumieniona i skóra zaczyna odchodzić, oznacza to, że jest gotowa. W przeciwnym razie ponownie złóż papier i włóż rybę do piekarnika jeszcze na kilka minut.

  7. Wyjmij rybę z piekarnika. Wyjmij paczuszkę z blachy, odstaw na bok i rozwiń papier. Następnie połóż masło ziołowe na rybie, póki jest gorąca.

  8. Polej ciepłą jeszcze blachę oliwą z oliwek i umieść w niej upieczone warzywa oraz pstrąga. Dodaj suszone pomidory i piecz, aż warzywa staną się chrupkie. Wyjmij blachę z piekarnika, dodaj oliwki i odstaw na kilka minut. Podawaj na ciepło.

Opcjonalna przystawka: świeża zielona sałata przyprawiona oliwą z oliwek i solą

Pobierz przepis w formacie PDF / ePub

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem