Potrzebne przybory iCook:
-
Deska do krojenia
-
Zestaw 5 noży
-
Miski do mieszania
-
2-litrowe naczynie z pokrywką
Składniki:
-
400 g małych ziemniaków, obranych i przekrojonych na pół
-
oliwa z oliwek
-
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
-
2 małe szalotki, pokrojone na ćwiartki
-
1 czerwona papryka, pokrojona na grube plastry
-
2 pstrągi, filetowane
-
sok z 2 cytryn
-
pęczek pietruszki, porwanej na większe kawałki
-
20 g masła ziołowego
-
50 g suszonych pomidorów, grubo posiekanych
-
100 g zielonych oliwek nadziewanych papryką pimiento
-
100 g mieszanki zielonych sałat (opcjonalnie)
Przygotowanie:
-
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
-
Gotuj ziemniaki w 2-litrowym naczyniu iCook przez 10 minut. Odcedź ziemniaki i umieść je w średniej Misce do mieszania iCook. Pokrop oliwą z oliwek i przypraw solą i pieprzem do smaku. Wyłóż blachę papierem do pieczenia tak, aby wystawał z każdej strony i można było z niego uformować w kolejnych krokach paczuszkę.
-
Ułóż na papierze ziemniaki, szalotki i plastry papryki i piecz przez 5 minut, aż staną się chrupkie.
-
Oczyść pstrąga i sprawdź, czy zostały usunięte wszystkie ości.
-
Umieść go na warzywach i dopraw solą oraz pieprzem. Polej go sokiem z cytryny i posyp pietruszką. Złóż papier do pieczenia, aby uformować paczuszkę i upewnij się, że wszystkie brzegi są szczelnie zamknięte. Piecz przez 10–12 minut.
-
Aby sprawdzić, czy pstrąg jest upieczony, rozłóż papier. Jeśli ryba jest zarumieniona i skóra zaczyna odchodzić, oznacza to, że jest gotowa. W przeciwnym razie ponownie złóż papier i włóż rybę do piekarnika jeszcze na kilka minut.
-
Wyjmij rybę z piekarnika. Wyjmij paczuszkę z blachy, odstaw na bok i rozwiń papier. Następnie połóż masło ziołowe na rybie, póki jest gorąca.
-
Polej ciepłą jeszcze blachę oliwą z oliwek i umieść w niej upieczone warzywa oraz pstrąga. Dodaj suszone pomidory i piecz, aż warzywa staną się chrupkie. Wyjmij blachę z piekarnika, dodaj oliwki i odstaw na kilka minut. Podawaj na ciepło.
Opcjonalna przystawka: świeża zielona sałata przyprawiona oliwą z oliwek i solą