Koszyk (0) 0 Koszyk

Koszyk jest pusty.

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

Przejdź do koszyka
W CENTRUM UWAGI
© Amway

Biszkopt angielski

Przepisy

Całkowity czas przygotowania: 1,5 h / Liczba porcji: 10 / Wartość energetyczna: 183 kcal na porcję

Naczynia:

  1. 4-litrowy garnek do gotowania na parze

  2. 1-litrowe naczynie z pokrywką

  3. Miski do mieszania z pokrywką

  4. Wysoka pokrywka

Składniki:

  1. 5 łyżek dżemu malinowego

  2. 200 g malin lub truskawek (świeżych lub mrożonych)

  3. 300 ml śmietany 20%

  4. 3 żółtka

  5. 3 łyżki cukru

  6. 60 g pokruszonych orzechów laskowych

Składniki na ciasto biszkoptowe:

  1. 1/2 szklanki mąki

  2. 3 jaja

  3. 1/2 szklanki cukru

  4. 1 łyżeczka proszku do pieczenia

informacje o wartości odżywczej (na porcję):

  1. Białko – 3,5 g

  2. Tłuszcz – 11,0 g

  3. Węglowodany – 17,5 g

  4. Wartość energetyczna – 183,0 kcal

  5. Cholesterol – 153 mg

  6. Indeks glikemiczny – 95 (wysoki)

Przygotowanie:

  1. Przygotuj ciasto biszkoptowe: zmiksuj jaja z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia, ciągle mieszając.

  2. Ciasto wylej do rozgrzanego, wysmarowanego masłem garnka do gotowania na parze. Gotuj ciasto biszkoptowe przez 30–40 minut. Gdy ciasto zacznie odchodzić od brzegów, zdejmij garnek z ognia. Sprawdź, czy ciasto jest gotowe za pomocą wykałaczki lub drewnianego patyczka.

  3. Odstaw ciasto biszkoptowe do ostygnięcia na wolnym powietrzu. Następnie pokrój ciasto i umieść kawałki w miseczkach deserowych.

  4. Wyłóż maliny na ciasto. Odłóż na bok.

  5. Przygotuj sos w górnej części garnka do gotowania na parze. Podgrzej połowę śmietany w naczyniu. W międzyczasie utrzyj cukier z żółtkami na gładką masę. Dodaj podgrzaną śmietanę do masy z żółtkami i ubij mikserem. Przełóż sos do naczynia i postaw na wolnym ogniu. Ostrożnie mieszaj, aż sos zgęstnieje.

  6. Do każdej miseczki dodaj ½ łyżki dżemu malinowego. Następnie dodaj schłodzony sos. Ozdób orzechami i wstaw do lodówki na 2–3 godziny. Przed podaniem na wierzchu ułóż owoce.

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem