Całkowity czas przygotowania: 50 min / Liczba porcji: 6 / Wartość energetyczna: 183 kcal na porcję
Naczynia:
4-litrowy garnek do gotowania na parze
Miski do mieszania z pokrywką
Składniki:
3 brzoskwinie (można zastąpić brzoskwiniami z puszki)
100 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
100 g malin (świeżych lub mrożonych)
2 łyżki koniaku lub brandy
4 jaja
2 łyżki wody lub syropu brzoskwiniowego
50 g cukru
informacje o wartości odżywczej (na porcję):
Białko – 4,1 g
Tłuszcz – 2,8 g
Węglowodany – 17,1 g
Wartość energetyczna – 182,2 kcal
Cholesterol – 152 mg
Indeks glikemiczny – 95 (wysoki)
Przygotowanie:
Pokrój brzoskwinię w średnie plastry i przełóż do miski. Dodaj 1 łyżkę brandy i dokładnie wymieszaj.
Oddziel żółtka od białek. Utrzyj żółtka z cukrem, resztą brandy i wodą, a następnie przelej do garnka do gotowania na parze. Mieszaj trzepaczką przez 3–5 minut. W oddzielnym naczyniu ubij mikserem pianę z białek.
Połącz pianę z białek z żółtkami z cukrem. W ten sposób powstanie krem.
Wypełnij miseczki owocami. Na wierzch wyłóż krem.
Umieść miseczki w garnku do gotowania na parze i przykryj pokrywką. Gotuj przez 35 minut.