Całkowity czas przygotowania: 40 min / Liczba porcji: 6 / Wartość energetyczna: 524 kcal na porcję
Naczynia:
Podstawowy zestaw naczyń iCook, Rodzinny zestaw naczyń lub Rodzinny zestaw naczyń, duży
Składniki:
100 g czekolady 75%
3 jaja, rozmiar M lub L (świeże, o temperaturze pokojowej)
20 g cukru
20 ml gorącego espresso
informacje o wartości odżywczej (na porcję):
Białko – 9,6 g
Tłuszcz – 37,2 g
Węglowodany – 37,7 g
Wartość energetyczna – 542 kcal
Cholesterol – 47,5 mg
Indeks glikemiczny – 95 (wysoki)
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, używając 4-litrowego garnka do gotowania na parze z podwójną wkładką, mieszając co pewien czas, aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodaj espresso i wymieszaj do połączenia składników. Odstaw do ostygnięcia.
Oddziel żółtka od białek w miskach do mieszania iCook.
Ucieraj cukier z żółtkiem, aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie wmieszaj żółtko z cukrem do rozpuszczonej czekolady z espresso – upewnij się, że nie jest zbyt gorąca, tak aby żółtko nie stężało.
Przygotuj pianę z białek i odstaw. Do gotujących się składników delikatnie wmieszaj pianę z białek.
Przełóż do miseczek i wstaw do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Smacznego!