Całkowity czas przygotowania: 1,5 h / Liczba porcji: 4 / Wartość energetyczna: 378 kcal na porcję
Naczynia:
Patelnia o nieprzywierającej powierzchni o średnicy 30 cm, ze szklaną pokrywką
4-litrowy garnek do gotowania na parze
Miski do mieszania z pokrywką
Składniki:
3 banany
1 gruby plaster cytryny
1 gruszka (odmiana twarda)
2 łyżki masła
3 łyżki cukru
Kawałeczek imbiru (opcjonalnie)
3 łyżki wody
Składniki na ciasto:
3 jaja
3 łyżki cukru
6 łyżek kwaśnej śmietany
4–5 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
informacje o wartości odżywczej (na porcję):
Białko – 7,8 g
Tłuszcz – 14,1 g
Węglowodany – 55 g
Wartość energetyczna – 378 kcal
Cholesterol – 211 mg
Indeks glikemiczny – 95 (wysoki)
Przygotowanie:
Pokrój banany w plastry, skrop sokiem z cytryny (aby nie ściemniały) i wymieszaj. Usuń gniazdo nasienne z gruszki, pokrój wzdłuż. Nie musisz obierać gruszki.
Rozgrzej patelnię z wodą przykrywającą dno, dodaj cukier, plastry gruszki i cienko skrojony imbir. Duś przez 3–5 minut. Możesz przykryć patelnię pokrywką.
Nasmaruj dno i boki garnka do gotowania na parze masłem, przełóż wszystkie składniki z patelni, a na wierzchu ułóż plastry bananów.
Wypełnij 2/3 4-litrowego garnka wodą, postaw na ogniu, a na wierzchu umieść naczynie do gotowania na parze wypełnione owocami.
Roztrzep jajko z cukrem i szczyptą soli. Dodaj kwaśną śmietanę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na naleśniki. Wylej ciasto na owoce. 6. Szybko doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do minimum. Przykryj pokrywką, pozostawiając niewielką szczelinę, tak aby zapewnić ujście parze wodnej. Gotuj przez 50–60 minut.