Koszyk (0) 0 Koszyk

Koszyk jest pusty.

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

Przejdź do koszyka
W CENTRUM UWAGI
© Amway

Zapiekanka rybna

Przepisy

Całkowity czas przygotowania: 20 min / Liczba porcji: 4 / Wartość energetyczna: 253 kcal na porcję

Naczynia:

  1. Duża patelnia z pokrywką

Składniki:

  1. 2 kalmary, świeżo mrożone

  2. 300 g fileta z okonia morskiego lub sandacza

  3. 8 dużych małży w skorupkach

  4. 1 (220 g) cebula

  5. 50 ml oleju roślinnego

  6. 100 g łodygi selera

  7. 4 pomidory śliwkowe

  8. 400 ml bulionu rybnego lub wody

  9. 1 ząbek czosnku

  10. 3 gałązki tymianku

  11. 2 łyżki oliwy z oliwek, sól morska, pieprz (grubo mielony) do smaku

informacje o wartości odżywczej (na porcję):

  1. Białko – 32,6 g

  2. Tłuszcz – 11,9 g

  3. Węglowodany – 3,8 g

  4. Wartość energetyczna – 252,8 kcal

  5. Cholesterol – 139 mg

  6. Indeks glikemiczny – 25 (niski)

Przygotowanie:

  1. Oczyść małże za pomocą drucianej szczotki.

  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a następnie usmaż z łodygami selera na patelni na dużym ogniu, energicznie mieszając. Obierz kalmary i pokrój w krążki. Pokrój filety rybne w dużą kostkę.

  3. Dodaj krążki kalmarów i pokrojoną rybę do usmażonych warzyw. Zalej bulionem rybnym tak, aby przykrył wszystkie składniki, a następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Doprowadź do wrzenia, dodaj tymianek i czosnek oraz delikatnie przypraw solą i pieprzem. Gotuj przez 4 minuty na średnim ogniu.

  4. Dodaj małże i przykryj pokrywką. Zaczekaj, aż pokrywka szczelnie zamknie naczynie. Następnie zdejmij je z ognia i pozostaw na 5–7 minut. Podaj potrawę.
    Pamiętaj, że czas gotowania jest krótki i upewnij się, że łodygi selera nie są rozgotowane. Zapiekankę rybną można podawać z bagietką wieloziarnistą lub tostami.

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem