Koszyk (0) 0 Koszyk

Koszyk jest pusty.

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

Przejdź do koszyka
W CENTRUM UWAGI

Kalmary nadziewane szpinakiem, krewetkami, dzikim ryżem i wakame

Przepisy

Całkowity czas przygotowania: 30 min / Liczba porcji: 4 / Wartość energetyczna: 298 kcal na porcję

Naczynia:

  1. 1-litrowe naczynie z pokrywką

  2. 4-litrowy garnek do gotowania na parze

  3. Patelnia o nieprzywierającej powierzchni o średnicy 20 cm, ze szklaną pokrywką

Składniki:

  1. 3 małe kalmary

Składniki na nadzienie:

  1. 100 g krewetek koktajlowych

  2. 100 g świeżego szpinaku

  3. 180 g dzikiego ryżu

  4. 100 g alg wakame (lub kelp)

  5. 5 g papryki chili

  6. 3 g ziaren sezamu

  7. 40 g sosu sojowego

  8. 3 cytryny

  9. 20 ml białego wina

  10. 25 g masła

  11. 2 g natki pietruszki

informacje o wartości odżywczej (na porcję):

  1. Białko – 22,3 g

  2. Tłuszcz – 8,4 g

  3. Węglowodany – 33,1 g

  4. Wartość energetyczna – 298 kcal

  5. Cholesterol – 72,2 mg

  6. Indeks glikemiczny – 55 (niski)

Przygotowanie:

  1. Ugotuj dziki ryż w 4-litrowym garnku do gotowania na parze.

  2. Obierz kalmary i usuń jelita.

  3. Usmaż szpinak i krewetki na patelni bez tłuszczu na dużym ogniu, a następnie połącz z algami wakame (można je zastąpić kelpem), dodaj paprykę chili i ziarna sezamu. Wymieszaj i dodaj odrobinę sosu sojowego.

  4. Tak przygotowaną mieszanką nadziej kalmary, ale niezbyt ciasno. Zepnij wykałaczkami.

  5. Ugotuj kalmary na parze, w tym samym garnku, co ryż. Przelej sos pozostały ze smażenia szpinaku i krewetek do 1-litrowego naczynia, dodaj białe wino, sok z cytryny i masło, przykryj pokrywką i gotuj w 4-litrowym garnku do gotowania na parze przez 7–8 minut. Czas gotowania jest zależny od wielkości kalmarów i może wahać się od 6 do 12 minut. Podawaj ugotowane kalmary na ryżu, polane sosem i posypane natką pietruszki.

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem