Koszyk (0) 0 Koszyk

Koszyk jest pusty.

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

Przejdź do koszyka
W CENTRUM UWAGI
© Amway

Filet z soli w zalewie imbirowo-sojowej z ziarnami sezamu

Przepisy

Całkowity czas przygotowania: 40 min / Liczba porcji: 4 / Wartość energetyczna: 180 kcal na porcję

Naczynia:

  1. Patelnia o nieprzywierającej powierzchni o średnicy 30 cm, ze szklaną pokrywką

  2. Miski do mieszania z pokrywką

Składniki:

  1. 4 filety z soli (po 120 g)

  2. 20 ml oliwy z oliwek

  3. 10 g ziaren sezamu

Składniki na zalewę:

  1. 60 ml sosu sojowego

  2. 40 g imbiru

  3. 20 ml soku z cytryny

  4. 30 g mięty (4 gałązki do udekorowania, reszta do zalewy)

  5. 1 łyżeczka miodu

  6. 1 łyżeczka ziaren gorczycy

Do udekorowania:

  1. 1 cytryna

informacje o wartości odżywczej (na porcję):

  1. Białko – 14,3 g

  2. Tłuszcz – 12,5 g

  3. Węglowodany – 2,6 g

  4. Wartość energetyczna – 180,1 kcal

  5. Cholesterol – 72 mg

  6. Indeks glikemiczny – 80 (wysoki)

Przygotowanie:

  1. Opłucz filety, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na duże kawałki (3–4 kawałki z jednego fileta).

  2. Przygotuj marynatę, łącząc wszystkie składniki i dodając starty imbir. Pozostaw filety z soli w marynacie na 15 minut.

  3. Rozgrzej patelnię i dodaj oliwę z oliwek. Odsącz rybę z marynaty, obtocz kawałki w ziarnach sezamu, a następnie smaż przez 3 minuty z każdej strony. Przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu przez kolejnych 8 minut.

  4. Podawaj udekorowane plastrami cytryny i miętą.
    Marynowane filety z soli można też gotować na parze na liściach kapusty chińskiej. Należy jednak unikać gotowania na dużej ilości pary wodnej. Woda powinna wrzeć umiarkowanie.

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem