Całkowity czas przygotowania: 40 min / Liczba porcji: 4 / Wartość energetyczna: 180 kcal na porcję
Naczynia:
Patelnia o nieprzywierającej powierzchni o średnicy 30 cm, ze szklaną pokrywką
Miski do mieszania z pokrywką
Składniki:
4 filety z soli (po 120 g)
20 ml oliwy z oliwek
10 g ziaren sezamu
Składniki na zalewę:
60 ml sosu sojowego
40 g imbiru
20 ml soku z cytryny
30 g mięty (4 gałązki do udekorowania, reszta do zalewy)
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka ziaren gorczycy
Do udekorowania:
1 cytryna
informacje o wartości odżywczej (na porcję):
Białko – 14,3 g
Tłuszcz – 12,5 g
Węglowodany – 2,6 g
Wartość energetyczna – 180,1 kcal
Cholesterol – 72 mg
Indeks glikemiczny – 80 (wysoki)
Przygotowanie:
Opłucz filety, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na duże kawałki (3–4 kawałki z jednego fileta).
Przygotuj marynatę, łącząc wszystkie składniki i dodając starty imbir. Pozostaw filety z soli w marynacie na 15 minut.
Rozgrzej patelnię i dodaj oliwę z oliwek. Odsącz rybę z marynaty, obtocz kawałki w ziarnach sezamu, a następnie smaż przez 3 minuty z każdej strony. Przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu przez kolejnych 8 minut.
Podawaj udekorowane plastrami cytryny i miętą.
Marynowane filety z soli można też gotować na parze na liściach kapusty chińskiej. Należy jednak unikać gotowania na dużej ilości pary wodnej. Woda powinna wrzeć umiarkowanie.