Całkowity czas przygotowania: 1 h 10 min / Liczba porcji: 4 / Wartość energetyczna: 393 kcal na porcję
Naczynia:
Patelnia o nieprzywierającej powierzchni o średnicy 30 cm, ze szklaną pokrywką
Duża patelnia z pokrywką
Składniki:
1 kg fileta z sandacza (bez skóry i ości)
20 g mąki
50 ml oleju roślinnego
400 g marchwi
400 g cebuli
30 ml wytrawnego białego wina
300 ml przecieru pomidorowego
4 goździki
1 g cynamonu
10 g octu winnego lub soku z cytryny
Liść laurowy
Sól i pieprz
Informacje o wartości odżywczej (na porcję):
Białko – 47,0 g
Tłuszcz – 13,7 g
Węglowodany – 20,5 g
Wartość energetyczna – 393,4 kcal
Cholesterol – 150 mg
Indeks glikemiczny – 85 (wysoki)
Przygotowanie:
Podziel filety na porcje, obtocz w mące, a następnie strzepnij nadmiar mąki. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż filety przez 1,5–2 minuty z każdej strony. Uważaj, aby zbytnio nie wysmażyć ryby, w przeciwnym razie będzie zbyt wysuszona. Przełóż do naczynia i gotuj do miękkości.
Posiekaną cebulę i startą marchew podsmażaj w naczyniu przez 15–20 minut. Następnie podlej białym winem wytrawnym i poczekaj, aż wino wyparuje. Dodaj przecier pomidorowy, ocet winny, sól, pieprz, goździki, cynamon i liść laurowy. Gotuj jeszcze przez 5 minut.
Gotowa zalewa powinna mieć konsystencję gęstej, kwaśnej śmietany. Przelej połowę zalewy do innego naczynia. Ułóż filety rybne na cienkiej warstwie pozostałej zalewy, zalej odlaną częścią zalewy, przykryj pokrywką i doprowadź do wrzenia. Gdy pokrywka szczelnie zamknie naczynie, zdejmij je z ognia. Pozostaw na 25–30 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.