Koszyk (0) 0 Koszyk

Koszyk jest pusty.

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

Przejdź do koszyka
W CENTRUM UWAGI

Sandacz w zalewie

Przepisy

Całkowity czas przygotowania: 1 h 10 min / Liczba porcji: 4 / Wartość energetyczna: 393 kcal na porcję

Naczynia:

  1. Patelnia o nieprzywierającej powierzchni o średnicy 30 cm, ze szklaną pokrywką

  2. Duża patelnia z pokrywką

Składniki:

  1. 1 kg fileta z sandacza (bez skóry i ości)

  2. 20 g mąki

  3. 50 ml oleju roślinnego

  4. 400 g marchwi

  5. 400 g cebuli

  6. 30 ml wytrawnego białego wina

  7. 300 ml przecieru pomidorowego

  8. 4 goździki

  9. 1 g cynamonu

  10. 10 g octu winnego lub soku z cytryny

  11. Liść laurowy

  12. Sól i pieprz

Informacje o wartości odżywczej (na porcję):

  1. Białko – 47,0 g

  2. Tłuszcz – 13,7 g

  3. Węglowodany – 20,5 g

  4. Wartość energetyczna – 393,4 kcal

  5. Cholesterol – 150 mg

  6. Indeks glikemiczny – 85 (wysoki)

Przygotowanie:

  1. Podziel filety na porcje, obtocz w mące, a następnie strzepnij nadmiar mąki. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż filety przez 1,5–2 minuty z każdej strony. Uważaj, aby zbytnio nie wysmażyć ryby, w przeciwnym razie będzie zbyt wysuszona. Przełóż do naczynia i gotuj do miękkości.

  2. Posiekaną cebulę i startą marchew podsmażaj w naczyniu przez 15–20 minut. Następnie podlej białym winem wytrawnym i poczekaj, aż wino wyparuje. Dodaj przecier pomidorowy, ocet winny, sól, pieprz, goździki, cynamon i liść laurowy. Gotuj jeszcze przez 5 minut.

  3. Gotowa zalewa powinna mieć konsystencję gęstej, kwaśnej śmietany. Przelej połowę zalewy do innego naczynia. Ułóż filety rybne na cienkiej warstwie pozostałej zalewy, zalej odlaną częścią zalewy, przykryj pokrywką i doprowadź do wrzenia. Gdy pokrywka szczelnie zamknie naczynie, zdejmij je z ognia. Pozostaw na 25–30 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem