Całkowity czas przygotowania: 1 h 30 min / Liczba porcji: 6 / Wartość energetyczna: 268 kcal na porcję
Naczynia:
Patelnia o nieprzywierającej powierzchni o średnicy 30 cm, ze szklaną pokrywką
Miski do mieszania z pokrywką
Składniki:
500 g udźca jagnięcego
1 cebula
1 ząbek czosnku
Szczypta ziaren kminu
5 gałązek kolendry
Papryka chili (na końcówce noża)
8 lasek cynamonu
Sól i pieprz do smaku
Składniki na sos:
250 ml jogurtu naturalnego
4 gałązki mięty
1 łyżeczka soku z cytryny
Sól i pieprz do smaku
informacje o wartości odżywczej (na porcję 400 ml):
Białko – 23,2 g
Tłuszcz – 17,6 g
Węglowodany – 4,1 g
Wartość energetyczna – 267,8 kcal
Cholesterol – 87,5 mg
Indeks glikemiczny – 20 (niski)
Przygotowanie:
Usuń żyłki z udźca jagnięcego, a następnie pokrój mięso w drobną kostkę. Następnie za pomocą dużego noża posiekaj mięso na małe kawałki. Możesz również zemleć mięso w maszynce.
Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę, przełóż do miski do mieszania, dodaj posiekane listki kolendry i mielone mięso. Wymieszaj, przypraw solą i pieprzem do smaku, dodaj paprykę chili. Wstaw do lodówki na godzinę.
Posiekaj listki mięty, połącz z jogurtem, dodaj sok z cytryny i ziarna kminu oraz sól i pieprz do smaku, wymieszaj i wstaw do lodówki na 15–20 minut.
Wyjmij mięso z lodówki i uderz kilka razy pięścią, aby usunąć z niego powietrze i sprawić, aby było bardziej plastyczne, a następnie podziel na 8 części.
Bierz każdą porcję mięsa w wilgotne dłonie, formując „naleśnik”. Na brzegu każdego „naleśnika” umieść laskę cynamonu, a następnie zwiń mięso w „kiełbasę”, z częściowo wystającym cynamonem. Powtórz tę czynność dla pozostałych 7 porcji mięsa.
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, a następnie smaż kebaby przez 2–3 minuty z każdej strony (z 4 stron). Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień do minimum i pozostaw kebaby na patelni na 5–7 minut.
Przełóż gotowe kebaby na talerze, po 2 na porcję, i polej sosem jogurtowym. Możesz użyć dowolnego innego sosu.
Jeśli mięso jest siekane (a nie mielone), wówczas potrawa będzie bardziej soczysta. Zamiast lasek cynamonu możesz użyć zwykłych patyczków. Jednakże laski cynamonu mogą być używane wiele razy.