Koszyk (0) 0 Koszyk

Koszyk jest pusty.

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

Przejdź do koszyka
W CENTRUM UWAGI

Kebab jagnięcy na laskach cynamonu, z sosem z jogurtu naturalnego

Przepisy

Całkowity czas przygotowania: 1 h 30 min / Liczba porcji: 6 / Wartość energetyczna: 268 kcal na porcję

Naczynia:

  1. Patelnia o nieprzywierającej powierzchni o średnicy 30 cm, ze szklaną pokrywką

  2. Miski do mieszania z pokrywką

Składniki:

  1. 500 g udźca jagnięcego

  2. 1 cebula

  3. 1 ząbek czosnku

  4. Szczypta ziaren kminu

  5. 5 gałązek kolendry

  6. Papryka chili (na końcówce noża)

  7. 8 lasek cynamonu

  8. Sól i pieprz do smaku

Składniki na sos:

  1. 250 ml jogurtu naturalnego

  2. 4 gałązki mięty

  3. 1 łyżeczka soku z cytryny

  4. Sól i pieprz do smaku

informacje o wartości odżywczej (na porcję 400 ml):

  1. Białko – 23,2 g

  2. Tłuszcz – 17,6 g

  3. Węglowodany – 4,1 g

  4. Wartość energetyczna – 267,8 kcal

  5. Cholesterol – 87,5 mg

  6. Indeks glikemiczny – 20 (niski)

Przygotowanie:

  1. Usuń żyłki z udźca jagnięcego, a następnie pokrój mięso w drobną kostkę. Następnie za pomocą dużego noża posiekaj mięso na małe kawałki. Możesz również zemleć mięso w maszynce.

  2. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę, przełóż do miski do mieszania, dodaj posiekane listki kolendry i mielone mięso. Wymieszaj, przypraw solą i pieprzem do smaku, dodaj paprykę chili. Wstaw do lodówki na godzinę.

  3. Posiekaj listki mięty, połącz z jogurtem, dodaj sok z cytryny i ziarna kminu oraz sól i pieprz do smaku, wymieszaj i wstaw do lodówki na 15–20 minut.

  4. Wyjmij mięso z lodówki i uderz kilka razy pięścią, aby usunąć z niego powietrze i sprawić, aby było bardziej plastyczne, a następnie podziel na 8 części.

  5. Bierz każdą porcję mięsa w wilgotne dłonie, formując „naleśnik”. Na brzegu każdego „naleśnika” umieść laskę cynamonu, a następnie zwiń mięso w „kiełbasę”, z częściowo wystającym cynamonem. Powtórz tę czynność dla pozostałych 7 porcji mięsa.

  6. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, a następnie smaż kebaby przez 2–3 minuty z każdej strony (z 4 stron). Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień do minimum i pozostaw kebaby na patelni na 5–7 minut.

  7. Przełóż gotowe kebaby na talerze, po 2 na porcję, i polej sosem jogurtowym. Możesz użyć dowolnego innego sosu.
    Jeśli mięso jest siekane (a nie mielone), wówczas potrawa będzie bardziej soczysta. Zamiast lasek cynamonu możesz użyć zwykłych patyczków. Jednakże laski cynamonu mogą być używane wiele razy.

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem