Koszyk (0) 0 Koszyk

Koszyk jest pusty.

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

Przejdź do koszyka
W CENTRUM UWAGI

Roladki z kurczaka z warzywami na parze

Przepisy

Całkowity czas przygotowania: 35 min / Liczba porcji: 4 / Wartość energetyczna: 180 kcal na porcję

Naczynia:

  1. 4-litrowy garnek do gotowania na parze lub 8-litrowy garnek z pokrywką z wkładką do gotowania na parze

  2. Miski do mieszania z pokrywką

  3. Patelnia o nieprzywierającej powierzchni o średnicy 20 cm, ze szklaną pokrywką

Składniki:

  1. 4 filety z kurczaka (bez skóry), po 110 g

  2. 4 gałązki natki pietruszki

  3. 150 g boczniaków ostrygowatych

  4. 1 cebula

  5. Szczypta curry w proszku

  6. Sól i pieprz

Składniki na dekorację:

  1. 150 g kalafiora

  2. 150 g brokułów

  3. 1 marchew

  4. 1 cukinia

  5. Szczypta suszonego tymianku

informacje o wartości odżywczej (na porcję):

  1. Białko – 23,1 g

  2. Tłuszcz – 4,7 g

  3. Węglowodany – 11,3 g

  4. Wartość energetyczna – 180 kcal

  5. Cholesterol – 44 mg

  6. Indeks glikemiczny – 85 (wysoki)

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej patelnię, przetrzyj ręcznikiem papierowym nasączonym tłuszczem, a następnie usmaż na dużym ogniu grzyby i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, energicznie mieszając. Dodaj mieszankę soli, pieprzu i curry, wymieszaj, odstaw do ostygnięcia i dodaj natkę pietruszki.

  2. Przekrój filety z kurczaka wzdłuż i rozłóż niczym arkusz papieru. Posmaruj nadzieniem na jednym końcu i, zaczynając od niego, zwiń mięso. Zawiń każdą roladkę szczelnie w plastikową folię. Wlej wodę do 4-litrowego garnka do gotowania na parze lub 8-litrowego garnka z wkładką do gotowania na parze, doprowadź do wrzenia, a następnie umieść roladki we wkładce na 15–20 minut.

  3. Oddziel różyczki kalafiora i brokułu, pokrój cukinię w grube plastry i marchew w cienkie plastry. Gdy roladki będą ugotowane, wyjmij je z wkładki do gotowania na parze i umieść tam warzywa na maksymalnie 4–5 minut.

  4. Zdejmij folię z roladek, przekrój je w poprzek i podawaj z warzywami. Mięso można podlać sosem pozostałym z gotowania.

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem