Całkowity czas przygotowania: 2 h / Liczba porcji: 4 / Wartość energetyczna: 465 kcal na porcję
Naczynia:
Duża patelnia z pokrywką
Patelnia o nieprzywierającej powierzchni o średnicy 30 cm, ze szklaną pokrywką
Składniki:
1,5 kg policzków cielęcych (można zastąpić udźcem)
30 g mąki
2 łyżki oleju roślinnego
300 g łodygi selera
2 cebule
1 marchew
2 ząbki czosnku
50 ml białego wina
2 g tymianku
2 pomidory
Sól i pieprz
informacje o wartości odżywczej (na porcję):
Białko – 54,3 g
Tłuszcz – 21,4 g
Węglowodany – 13,7 g
Wartość energetyczna – 464,7 kcal
Cholesterol – 525 mg
Indeks glikemiczny – 85 (wysoki)
Przygotowanie:
Usuń ścięgna z policzków, a następnie obtocz w mące i usmaż z obu stron na oleju na złocistobrązowy kolor. Dodaj wino i zaczekaj, aż wyparuje. Jeśli chcesz usmażyć policzki bez tłuszczu, nie obtaczaj mięsa w mące, ale przygotuj patelnię, przecierając ją ręcznikiem papierowym nasączonym tłuszczem.
Pokrój wszystkie warzywa, w tym pomidory i czosnek, na centymetrową kostkę i usmaż na dużym ogniu bez tłuszczu, energicznie mieszając. Następnie dodaj policzki oraz tymianek i podlej sosem pozostałym ze smażenia. Podlej wodą, tak aby przykryła mięso i warzywa. Doprowadź do wrzenia.
Usuń szumowiny, przypraw solą i pieprzem, zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i upewnij się, że naczynie jest szczelnie zamknięte – a następnie gotuj policzki cielęce przez półtorej godziny.
Przełóż policzki na półmisek. Odcedź sok z warzyw, przypraw do smaku i polej nim mięso.