Koszyk (0) 0 Koszyk

Koszyk jest pusty.

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

Przejdź do koszyka
W CENTRUM UWAGI

Policzki cielęce po katalońsku

Przepisy

Całkowity czas przygotowania: 2 h / Liczba porcji: 4 / Wartość energetyczna: 465 kcal na porcję

Naczynia:

  1. Duża patelnia z pokrywką

  2. Patelnia o nieprzywierającej powierzchni o średnicy 30 cm, ze szklaną pokrywką

Składniki:

  1. 1,5 kg policzków cielęcych (można zastąpić udźcem)

  2. 30 g mąki

  3. 2 łyżki oleju roślinnego

  4. 300 g łodygi selera

  5. 2 cebule

  6. 1 marchew

  7. 2 ząbki czosnku

  8. 50 ml białego wina

  9. 2 g tymianku

  10. 2 pomidory

  11. Sól i pieprz

informacje o wartości odżywczej (na porcję):

  1. Białko – 54,3 g

  2. Tłuszcz – 21,4 g

  3. Węglowodany – 13,7 g

  4. Wartość energetyczna – 464,7 kcal

  5. Cholesterol – 525 mg

  6. Indeks glikemiczny – 85 (wysoki)

Przygotowanie:

  1. Usuń ścięgna z policzków, a następnie obtocz w mące i usmaż z obu stron na oleju na złocistobrązowy kolor. Dodaj wino i zaczekaj, aż wyparuje. Jeśli chcesz usmażyć policzki bez tłuszczu, nie obtaczaj mięsa w mące, ale przygotuj patelnię, przecierając ją ręcznikiem papierowym nasączonym tłuszczem.

  2. Pokrój wszystkie warzywa, w tym pomidory i czosnek, na centymetrową kostkę i usmaż na dużym ogniu bez tłuszczu, energicznie mieszając. Następnie dodaj policzki oraz tymianek i podlej sosem pozostałym ze smażenia. Podlej wodą, tak aby przykryła mięso i warzywa. Doprowadź do wrzenia.

  3. Usuń szumowiny, przypraw solą i pieprzem, zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i upewnij się, że naczynie jest szczelnie zamknięte – a następnie gotuj policzki cielęce przez półtorej godziny.

  4. Przełóż policzki na półmisek. Odcedź sok z warzyw, przypraw do smaku i polej nim mięso.

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem