Koszyk (0) 0 Koszyk

Koszyk jest pusty.

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

Przejdź do koszyka
W CENTRUM UWAGI
© Amway

Stek wołowy z warzywną salsą

Przepisy

Całkowity czas przygotowania: 15–20 min / Liczba porcji: 4 / Wartość energetyczna: 506 kcal na porcję

Naczynia:

  1. Patelnia o nieprzywierającej powierzchni o średnicy 30 cm, ze szklaną pokrywką

  2. 1- lub 2-litrowe naczynie z pokrywką

  3. Miska do mieszania z pokrywką

Składniki:

  1. 4 kawałki żeberek wołowych, po 230 g

  2. 3 papryki (zielona, żółta i czerwona)

  3. 4 średnie pomidory

  4. 4 gałązki kolendry

  5. 1 łyżka oliwy extra virgin

  6. 1 łyżka octu z czerwonego wina

  7. ½ główki sałaty lodowej

  8. Sól i pieprz

informacje o wartości odżywczej (na porcję):

  1. Białko – 41,8 g

  2. Tłuszcz – 32,3 g

  3. Węglowodany – 12,1 g

  4. Wartość energetyczna – 506,4 kcal

  5. Cholesterol – 238 mg

  6. Indeks glikemiczny – 25 (niski)

Przygotowanie:

  1. Nasmaruj kawałki żeberek oliwą, przypraw solą i pieprzem. Odstaw na 10 minut do zamarynowania.

  2. Pokrój papryki w grube plastry i gotuj przez 5–7 minut w naczyniu, aż staną się łatwe do obrania. Następnie ostudź pod zimną wodą, obierz ze skórki, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w drobną kostkę.

  3. Delikatnie ponacinaj pomidory nożem, zanurz na 5–10 sekund we wrzącej wodzie, a następnie obierz i pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj pokrojone w kostkę pomidory z posiekaną papryką, dodaj ocet winny, pozostałą oliwę z oliwek, sól i pieprz. Odstaw.

  4. Rozgrzej patelnię. Za pomocą ręcznika papierowego usuń nadmiar oliwy z żeberek i usmaż na złocistobrązowy kolor z obu stron. Przykryj pokrywką i zostaw na ogniu na kolejnych 5 minut.

  5. Gdy mięso będzie dobrze wysmażone, przełóż je na półmisek i podawaj z warzywną salsą, ozdobione liśćmi sałaty lodowej.

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem