Całkowity czas przygotowania: 15–20 min / Liczba porcji: 4 / Wartość energetyczna: 506 kcal na porcję
Naczynia:
Patelnia o nieprzywierającej powierzchni o średnicy 30 cm, ze szklaną pokrywką
1- lub 2-litrowe naczynie z pokrywką
Miska do mieszania z pokrywką
Składniki:
4 kawałki żeberek wołowych, po 230 g
3 papryki (zielona, żółta i czerwona)
4 średnie pomidory
4 gałązki kolendry
1 łyżka oliwy extra virgin
1 łyżka octu z czerwonego wina
½ główki sałaty lodowej
Sól i pieprz
informacje o wartości odżywczej (na porcję):
Białko – 41,8 g
Tłuszcz – 32,3 g
Węglowodany – 12,1 g
Wartość energetyczna – 506,4 kcal
Cholesterol – 238 mg
Indeks glikemiczny – 25 (niski)
Przygotowanie:
Nasmaruj kawałki żeberek oliwą, przypraw solą i pieprzem. Odstaw na 10 minut do zamarynowania.
Pokrój papryki w grube plastry i gotuj przez 5–7 minut w naczyniu, aż staną się łatwe do obrania. Następnie ostudź pod zimną wodą, obierz ze skórki, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w drobną kostkę.
Delikatnie ponacinaj pomidory nożem, zanurz na 5–10 sekund we wrzącej wodzie, a następnie obierz i pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj pokrojone w kostkę pomidory z posiekaną papryką, dodaj ocet winny, pozostałą oliwę z oliwek, sól i pieprz. Odstaw.
Rozgrzej patelnię. Za pomocą ręcznika papierowego usuń nadmiar oliwy z żeberek i usmaż na złocistobrązowy kolor z obu stron. Przykryj pokrywką i zostaw na ogniu na kolejnych 5 minut.
Gdy mięso będzie dobrze wysmażone, przełóż je na półmisek i podawaj z warzywną salsą, ozdobione liśćmi sałaty lodowej.