Koszyk (0) 0 Koszyk

Koszyk jest pusty.

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

Przejdź do koszyka
W CENTRUM UWAGI
© Amway

Imam bayildi (nadziewane bakłażany) z indykiem

Przepisy

Całkowity czas przygotowania: 1 h 30 min / Liczba porcji: 4 / Wartość energetyczna: 495 kcal na porcję

Naczynia:

  1. Patelnia o nieprzywierającej powierzchni o średnicy 30 cm, ze szklaną pokrywką

  2. Duża patelnia z pokrywką

  3. Miski do mieszania z pokrywką

Składniki:

  1. 4 małe bakłażany

  2. 100 g sera gouda

Składniki na nadzienie:

  1. 450 g mielonego mięsa z indyka

  2. 200 g cukinii

  3. 1 cebula

  4. 1 mała marchew

  5. 3 (150 g) łodygi selera

  6. Szczypta ziaren kminu

  7. 1 ząbek czosnku

  8. 2 pomidory

informacje o wartości odżywczej (na porcję):

  1. Białko – 31,6 g

  2. Tłuszcz – 29,1 g

  3. Węglowodany – 26,6 g

  4. Wartość energetyczna – 494,7 kcal

  5. Cholesterol – 258,7 mg

  6. Indeks glikemiczny – 85 (wysoki)

Przygotowanie:

  1. Przekrój bakłażany wzdłuż na pół, ułóż na patelni, przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 15–20 minut. Po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia, a następnie wydrąż, pozostawiając skórę. Później umieścimy w niej nadzienie.

  2. Pokrój warzywa w drobną kostkę. Posiekaj czosnek.

  3. Szybko usmaż warzywa na patelni na dużym ogniu, ciągle mieszając, aż będą al dente. Dodaj mielonego indyka, wymieszaj, a następnie dodaj
    wydrążony miąższ bakłażanów i ziarna kminu.

  4. Przełóż nadzienie do łódeczek ze skóry bakłażanów, przywracając im pierwotny kształt. Ułóż nadziewane bakłażany na dużej patelni. Posyp startym serem gouda, zalej centymetrową warstwą wody, a następnie dodaj pozostałe mielone mięso. Przykryj pokrywką i gotuj pod szczelnym przykryciem przez 15 minut.

  5. Przełóż ugotowane bakłażany na półmisek i podlej sosem, w którym się gotowały. Potrawa smakuje równie doskonale z sosami tzatziki i mazzoni.

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem