Koszyk (0) 0 Koszyk

Koszyk jest pusty.

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

Przejdź do koszyka
W CENTRUM UWAGI
© Amway

Pory z sosem vinaigrette i octem balsamicznym

Przepisy

Całkowity czas przygotowania: 60 min / Liczba porcji: 4 / Wartość energetyczna: 96 kcal na porcję

Naczynia:

  1. Duża patelnia z pokrywką

  2. Miska do mieszania z pokrywką

Składniki:

  1. 6 porów

  2. 250 ml jogurtu naturalnego

  3. 4 gałązki kolendry

  4. 4 gałązki estragonu

  5. 1 łyżka octu balsamicznego

  6. 1 łyżeczka miodu (wymieszanego z octem balsamicznym)

  7. 1 łyżeczka ziaren gorczycy

  8. Sól i pieprz

informacje o wartości odżywczej (na porcję):

  1. Białko – 6,1 g

  2. Tłuszcz – 2,1 g

  3. Węglowodany – 13,2 g

  4. Wartość energetyczna – 96,4 kcal

  5. Cholesterol – 5,6 mg

  6. Indeks glikemiczny – 25 (niski)

Przygotowanie:

  1. Pokrój pory na 10-centymetrowe kawałki, spłucz pod wodą i zwiąż sznurkiem kuchennym, aby zachowały kształt. Sznurek można zastąpić ugotowanymi na parze paskami pora.

  2. Zagotuj wodę na patelni i dodaj sól. Zanurz przygotowane pory we wrzącej, osolonej wodzie. Ponownie doprowadź wodę do wrzenia i gotuj pory przez 15–20 minut na wolnym ogniu, z pokrywką szczelnie przywierającą do naczynia.

  3. Po ugotowaniu odstaw pory do ostygnięcia, osusz ręcznikiem papierowym i ułóż na talerzu.

  4. Przygotuj sos vinaigrette, mieszając drobno posiekane zioła, ziarna gorczycy, jogurt naturalny oraz sól i pieprz, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstaw do ostygnięcia.

  5. Ułożone na półmisku pory polej sosem vinaigrette, a następnie skrop octem balsamicznym wymieszanym z miodem. W miarę możliwości wstaw potrawę do lodówki, tak aby pory nasiąkły sosem.

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem