Całkowity czas przygotowania: 60 min / Liczba porcji: 4 / Wartość energetyczna: 96 kcal na porcję
Naczynia:
Duża patelnia z pokrywką
Miska do mieszania z pokrywką
Składniki:
6 porów
250 ml jogurtu naturalnego
4 gałązki kolendry
4 gałązki estragonu
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu (wymieszanego z octem balsamicznym)
1 łyżeczka ziaren gorczycy
Sól i pieprz
informacje o wartości odżywczej (na porcję):
Białko – 6,1 g
Tłuszcz – 2,1 g
Węglowodany – 13,2 g
Wartość energetyczna – 96,4 kcal
Cholesterol – 5,6 mg
Indeks glikemiczny – 25 (niski)
Przygotowanie:
Pokrój pory na 10-centymetrowe kawałki, spłucz pod wodą i zwiąż sznurkiem kuchennym, aby zachowały kształt. Sznurek można zastąpić ugotowanymi na parze paskami pora.
Zagotuj wodę na patelni i dodaj sól. Zanurz przygotowane pory we wrzącej, osolonej wodzie. Ponownie doprowadź wodę do wrzenia i gotuj pory przez 15–20 minut na wolnym ogniu, z pokrywką szczelnie przywierającą do naczynia.
Po ugotowaniu odstaw pory do ostygnięcia, osusz ręcznikiem papierowym i ułóż na talerzu.
Przygotuj sos vinaigrette, mieszając drobno posiekane zioła, ziarna gorczycy, jogurt naturalny oraz sól i pieprz, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstaw do ostygnięcia.
Ułożone na półmisku pory polej sosem vinaigrette, a następnie skrop octem balsamicznym wymieszanym z miodem. W miarę możliwości wstaw potrawę do lodówki, tak aby pory nasiąkły sosem.