Koszyk (0) 0 Koszyk

Koszyk jest pusty.

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

Przejdź do koszyka
W CENTRUM UWAGI
© Amway

Ziemniaczane gnocchi z pesto pietruszkowym

Przepisy

Całkowity czas przygotowania: 50 min / Liczba porcji: 4 / Wartość energetyczna: 475 kcal na porcję

Naczynia:

  1. Miska do mieszania z pokrywką

  2. 8-litrowy garnek z pokrywką, z wkładką durszlakową do gotowania makaronu i obejmą

  3. Duża patelnia z pokrywką

Składniki na gnocchi:

  1. 100 g mąki pszennej

  2. 1 jajo

  3. 500 g ziemniaków

  4. Sól i pieprz do smaku

Składniki na pesto:

  1. Skórka z 1 cytryny

  2. 40 g parmezanu (Parmigiano-Reggiano)

  3. 5 kaparów

  4. 40 g natki pietruszki

  5. 1 ząbek czosnku

  6. 100 ml oliwy z oliwek

  7. 70 g orzechów włoskich (łuskanych)

informacje o wartości odżywczej (na porcję):

  1. Białko – 11,3 g

  2. Tłuszcz – 36,3 g

  3. Węglowodany – 25,6 g

  4. Wartość energetyczna – 475 kcal

  5. Cholesterol – 65 mg

  6. Indeks glikemiczny – 85 (wysoki)

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, odstaw do ostygnięcia, a następnie obierz.

  2. Przeciśnij ugotowane ziemniaki przez praskę, nie dodając żadnych płynnych składników, tak aby puree było gęste.

  3. Zagnieć ciasto na gnocchi: dodaj mąkę i jajo do puree z ziemniaków i wymieszaj. Ciasto powinno być elastyczne.

  4. Uformuj ciasto w cienki wałek, a następnie pokrój w poprzek na 2,5-centymetrowe kawałki. Dociśnij każdy kawałek widelcem.

  5. Przygotuj pesto za pomocą blendera: połącz kapary, parmezan, natkę pietruszki, czosnek, orzechy włoskie i oliwę z oliwek, zblenduj na wolnych obrotach, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

  6. Zagotuj wodę w 8-litrowym garnku, dodaj sól, a następnie wykładaj gnocchi na wrzątek i gotuj przez 1–2 minuty.

  7. Ugotowane gnocchi przełóż do miski i polej sosem pesto. Możesz użyć gotowego pesto lub zastąpić je dowolnym innym sosem.

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem