Koszyk (0) 0 Koszyk

Koszyk jest pusty.

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

Przejdź do koszyka
W CENTRUM UWAGI
© Amway

Sałatka z koprem włoskim, białą fasolą i smażonym twarogiem

Przepisy

Ta pożywna sałatka idealnie nadaje się na chłodniejsze miesiące.

Całkowity czas przygotowania: 30 min / Liczba porcji: 4 / Wartość energetyczna: 222 kcal na porcję

Naczynia:

  1. Patelnia o nieprzywierającej powierzchni o średnicy 30 cm, ze szklaną pokrywką

  2. Miski do mieszania z pokrywką

Składniki:

  1. 1 bulwa kopru włoskiego (można zastąpić pęczkiem łodyg selera)

  2. 400 g białej fasoli w puszce

  3. 1 czerwona cebula

  4. 2 ząbki czosnku

  5. Skórka z 1 cytryny

  6. 1 łyżka soku z cytryny

  7. 2 łyżki octu balsamicznego

  8. 1 łyżka oleju z pestek dyni

  9. 5 gałązek natki pietruszki, posiekanych

  10. 200 g twarogu lub sera tofu

  11. Sól i pieprz do smaku

informacje o wartości odżywczej (na porcję):

  1. Białko – 15,4 g

  2. Tłuszcz – 12,3 g

  3. Węglowodany – 12,3 g

  4. Wartość energetyczna – 221,6 kcal

  5. Cholesterol – 30,5 mg

  6. Indeks glikemiczny – 20 (niski)

Przygotowanie:

  1. Bulwę kopru włoskiego pokrój w cienkie paski lub zetrzyj na tarce i namocz w zimnej wodzie przez 10 minut.

  2. W dużej misce wymieszaj fasolę z puszki, czerwoną cebulę (pokrojoną w cienkie paski), skórkę z cytryny, posiekany czosnek i natkę pietruszki. Odcedź koper włoski i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Dodaj do pozostałych warzyw w misce, podlej octem balsamicznym i sokiem z cytryny. Oprósz solą i pieprzem.

  3. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, pokrój twaróg w 2-centymetrową kostkę, nadziej po 3–4 kostki na drewniane patyczki, dodaj olej z pestek dyni i lekko podsmaż z każdej strony.

  4. Przełóż sałatkę na półmisek, na wierzch wykładając smażony ser na patyczkach.

  5. Możesz skropić octem balsamicznym.

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem