Koszyk (0) 0 Koszyk

Koszyk jest pusty.

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

Przejdź do koszyka
W CENTRUM UWAGI
© Amway

Gołąbki z dzikim ryżem i cukinią

Przepisy

Całkowity czas przygotowania: 1 h 50 min / Liczba porcji: 7–8 / Wartość energetyczna: 158 kcal na porcję

Naczynia:

  1. 4-litrowy garnek do gotowania na parze

  2. Duża patelnia z pokrywką

Składniki:

  1. 200 g dzikiego ryżu

  2. 2 cebule

  3. 1 (100 g) marchew

  4. 200 g cukinii

  5. 100 g łodygi selera

  6. 3 (180 g) pomidory

  7. 2 gałązki świeżego (lub suszonego) tymianku

  8. 2 ząbki czosnku

  9. 500 ml soku z pomidorów

  10. 1 liść laurowy

  11. 1 g pieprzu mieszanego

  12. 1 główka kapusty włoskiej

  13. 1 łyżka oliwy z oliwek

informacje o wartości odżywczej (na porcję):

  1. Białko – 5,3 g

  2. Tłuszcz – 2,4 g

  3. Węglowodany – 3,9 g

  4. Wartość energetyczna – 158 kcal

  5. Cholesterol – 0 mg

  6. Indeks glikemiczny – 85 (wysoki)

Przygotowanie:

  1. Ugotuj dziki ryż w 4-litrowym garnku do gotowania na parze, jednocześnie gotując liście kapusty (al dente) na parze.

  2. Pokrój wszystkie warzywa w drobną kostkę (kostki powinny mieć wielkość ziarenka ryżu).

  3. Podsmaż czosnek na oliwie z oliwek na patelni, a następnie dodaj pozostałe warzywa. Podsmaż warzywa tak, aby były chrupiące (al dente).

  4. Odcedź ugotowany ryż w garnku do gotowania na parze, a następnie wymieszaj z warzywami.

  5. Zawiń nadzienie z ryżu i warzyw w liście kapusty. Tak przygotowane gołąbki ułóż na dnie 4-litrowego garnka. Aby gołąbki zachowały swój kształt, układaj je ciasno.

  6. Zalej gołąbki sokiem pomidorowym i dodaj nieco wody, tak aby płyn przykrył wszystkie gołąbki. Doprowadź do wrzenia, przypraw solą i innymi przyprawami, przykryj pokrywką, tak aby przywarła do naczynia, a następnie zmniejsz ogień. Gotuj przez 20–25 minut, zdejmij z ognia i pozostaw na kolejnych 30–40 minut w szczelnie zamkniętym garnku, aby gołąbki doszły, niczym w starodawnym piecu.

  7. Przed podaniem możesz polać gołąbki jogurtem i posypać świeżymi ziołami.

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem