Całkowity czas przygotowania: 1 h 50 min / Liczba porcji: 7–8 / Wartość energetyczna: 158 kcal na porcję
Naczynia:
4-litrowy garnek do gotowania na parze
Duża patelnia z pokrywką
Składniki:
200 g dzikiego ryżu
2 cebule
1 (100 g) marchew
200 g cukinii
100 g łodygi selera
3 (180 g) pomidory
2 gałązki świeżego (lub suszonego) tymianku
2 ząbki czosnku
500 ml soku z pomidorów
1 liść laurowy
1 g pieprzu mieszanego
1 główka kapusty włoskiej
1 łyżka oliwy z oliwek
informacje o wartości odżywczej (na porcję):
Białko – 5,3 g
Tłuszcz – 2,4 g
Węglowodany – 3,9 g
Wartość energetyczna – 158 kcal
Cholesterol – 0 mg
Indeks glikemiczny – 85 (wysoki)
Przygotowanie:
Ugotuj dziki ryż w 4-litrowym garnku do gotowania na parze, jednocześnie gotując liście kapusty (al dente) na parze.
Pokrój wszystkie warzywa w drobną kostkę (kostki powinny mieć wielkość ziarenka ryżu).
Podsmaż czosnek na oliwie z oliwek na patelni, a następnie dodaj pozostałe warzywa. Podsmaż warzywa tak, aby były chrupiące (al dente).
Odcedź ugotowany ryż w garnku do gotowania na parze, a następnie wymieszaj z warzywami.
Zawiń nadzienie z ryżu i warzyw w liście kapusty. Tak przygotowane gołąbki ułóż na dnie 4-litrowego garnka. Aby gołąbki zachowały swój kształt, układaj je ciasno.
Zalej gołąbki sokiem pomidorowym i dodaj nieco wody, tak aby płyn przykrył wszystkie gołąbki. Doprowadź do wrzenia, przypraw solą i innymi przyprawami, przykryj pokrywką, tak aby przywarła do naczynia, a następnie zmniejsz ogień. Gotuj przez 20–25 minut, zdejmij z ognia i pozostaw na kolejnych 30–40 minut w szczelnie zamkniętym garnku, aby gołąbki doszły, niczym w starodawnym piecu.
Przed podaniem możesz polać gołąbki jogurtem i posypać świeżymi ziołami.