Koszyk (0) 0 Koszyk

Koszyk jest pusty.

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

Przejdź do koszyka
W CENTRUM UWAGI
© Amway

Balijska zupa krewetkowa

Przepisy

Całkowity czas przygotowania: 20 min / Liczba porcji: 6 / Wartość energetyczna: 123 kcal na porcję

Naczynia:

  1. Patelnia o nieprzywierającej powierzchni o średnicy 25 cm, ze szklaną pokrywką

  2. 3-litrowe naczynie z pokrywką

Składniki:

  1. 225 g fasolki szparagowej

  2. 1,2 litra wody

  3. 1 ząbek czosnku

  4. 2 orzechy makadamia (lub 4 migdały)

  5. 200 g małych krewetek

  6. 2 łyżeczki kolendry

  7. 2 łyżki oleju roślinnego

  8. 1 cebula

  9. 400 ml wody z sosem sojowym

  10. 2 liście laurowe

  11. 8 cienkich plastrów cytryny

  12. 30 ml soku z cytryny

  13. 400 ml mleka kokosowego

informacje o wartości odżywczej (na porcję 400 ml):

  1. Białko – 6,1 g

  2. Tłuszcz – 8,0 g

  3. Węglowodany – 6,5 g

  4. Wartość energetyczna – 123 kcal

  5. Cholesterol – 38 mg

  6. Indeks glikemiczny – 40 (niski)

  7. Pamiętaj, że 100 g krewetek zawiera 144 mg cholesterolu.

Przygotowanie:

  1. Fasolkę szparagową ugotuj do miękkości w osolonej wodzie w 3-litrowym naczyniu. Następnie odcedź fasolkę, ale nie wylewaj wody.

  2. Pokrojoną w cienkie plastry cebulę duś na patelni do miękkości.

  3. Orzechy, kolendrę i czosnek zblenduj lub drobno posiekaj nożem. Następnie dodaj do cebuli na patelni.

  4. Dodaj przyprawy i mleko kokosowe do składników na patelni. Doprowadź do wrzenia, dodaj liście laurowe i gotuj przez kolejnych 15–20 minut bez przykrycia.

  5. Bezpośrednio przed podaniem dodaj do zupy krewetki i fasolkę oraz plastry i sok z cytryny.
    Świeżą fasolkę można zastąpić mrożoną, a zamiast mleka kokosowego można użyć sosu sojowego.

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem