Całkowity czas przygotowania: 60 min / Liczba porcji: 4 / Wartość energetyczna: 660 kcal na porcję
Naczynia:
Duża patelnia z pokrywką
lub patelnia o nieprzywierającej powierzchni o średnicy 30 cm, ze szklaną pokrywką
Składniki:
350 g kaszy bulgur
2 (220 g) cebule
½ (100 g) marchwi
400 g baraniny, pokrojonej w drobną kostkę
50 ml oleju roślinnego
1 (200 g) średnia cukinia
150 g pomidorów
Szczypta ziaren kminu
Sól i pieprz do smaku
informacje o wartości odżywczej (na porcję):
Białko – 27,2 g
Tłuszcz – 31,6 g
Węglowodany – 66,7 g
Wartość energetyczna – 660 kcal
Cholesterol – 80 mg
Indeks glikemiczny – 85 (wysoki)
Przygotowanie:
Cebulę i marchew pokrój w drobną kostkę, a następnie usmaż na dużym ogniu na rozgrzanej patelni, energicznie mieszając.
Przełóż usmażone warzywa do innego naczynia, a na patelnię wyłóż pokrojoną w kostkę baraninę. Smaż mięso przez 10 minut na dużym ogniu, energicznie mieszając.
Do baraniny dodaj warzywa, ziarna kminu, pokrojoną w kostkę cukinię i pomidory. Zalej 100 ml wody, przykryj pokrywką. Duś wszystkie składniki przez kolejnych 20–30 minut.
Gdy mięso będzie już prawie gotowe, wysyp cienką warstwę kaszy bulgur na wierzch potrawy, przypraw solą i pieprzem do smaku, a następnie zalej wodą, tak aby przykryła kaszę bulgur. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez kolejnych 15 minut. Następnie zdejmij z ognia i pozostaw na 10 minut.
Nie mieszaj kaszy podczas gotowania, tak aby zachowała sypkość. Możesz dodać zioła i przyprawy do smaku. Baranina będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli dodasz do niej odrobinę dyni (150 g).