Całkowity czas przygotowania: 20 min / Liczba porcji: 2 / Wartość energetyczna: 165 kcal na porcję
Naczynia:
Mała patelnia z pokrywką
1-litrowe naczynie z pokrywką
Miska do mieszania z pokrywką
Składniki:
100 g płatków owsianych
2 jabłka Golden
100 ml wody
200 ml mleka 2,5%
2 łyżki miodu
informacje o wartości odżywczej (na porcję):
Białko – 4 g
Tłuszcz – 2,5 g
Węglowodany – 31 g
Wartość energetyczna – 165 kcal
Cholesterol – 8 mg
Indeks glikemiczny – 80 (wysoki)
Przygotowanie:
Umyj jabłka, odkrój górną część i usuń pestki za pomocą łyżeczki.
Dodaj miód do środka wydrążonych jabłek, a następnie ułóż je na patelni obok siebie. Zalej 50 ml zimnej wody i postaw na średnim ogniu, tak aby parująca woda uszczelniła pokrywkę. Następnie zmniejsz ogień.
Duś jabłka na wolnym ogniu przez 10–15 minut, aż zmiękną. Następnie przeciśnij je przez sitko o drobnych oczkach, aby przygotować jabłkowe puree.
Wymieszaj wodę z mlekiem, a następnie zagotuj w 1-litrowym naczyniu, powoli dodając płatki owsiane i stopniowo zmniejszając ogień. Gotuj przez 2 minuty, a następnie przykryj naczynie pokrywką. Zaczekaj, aż pokrywka przywrze do naczynia, po czym zdejmij naczynie z ognia, pozostawiając owsiankę na 5–8 minut, niczym w starodawnym piecu.
Dodaj puree z duszonych jabłek i gotowe.