Koszyk (0) 0 Koszyk

Koszyk jest pusty.

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

Przejdź do koszyka
W CENTRUM UWAGI
© Amway

Owsianka z duszonymi jabłkami

Przepisy

Całkowity czas przygotowania: 20 min / Liczba porcji: 2 / Wartość energetyczna: 165 kcal na porcję

Naczynia:

  1. Mała patelnia z pokrywką

  2. 1-litrowe naczynie z pokrywką

  3. Miska do mieszania z pokrywką

Składniki:

  1. 100 g płatków owsianych

  2. 2 jabłka Golden

  3. 100 ml wody

  4. 200 ml mleka 2,5%

  5. 2 łyżki miodu

informacje o wartości odżywczej (na porcję):

  1. Białko – 4 g

  2. Tłuszcz – 2,5 g

  3. Węglowodany – 31 g

  4. Wartość energetyczna – 165 kcal

  5. Cholesterol – 8 mg

  6. Indeks glikemiczny – 80 (wysoki)

Przygotowanie:

  1. Umyj jabłka, odkrój górną część i usuń pestki za pomocą łyżeczki.

  2. Dodaj miód do środka wydrążonych jabłek, a następnie ułóż je na patelni obok siebie. Zalej 50 ml zimnej wody i postaw na średnim ogniu, tak aby parująca woda uszczelniła pokrywkę. Następnie zmniejsz ogień.

  3. Duś jabłka na wolnym ogniu przez 10–15 minut, aż zmiękną. Następnie przeciśnij je przez sitko o drobnych oczkach, aby przygotować jabłkowe puree.

  4. Wymieszaj wodę z mlekiem, a następnie zagotuj w 1-litrowym naczyniu, powoli dodając płatki owsiane i stopniowo zmniejszając ogień. Gotuj przez 2 minuty, a następnie przykryj naczynie pokrywką. Zaczekaj, aż pokrywka przywrze do naczynia, po czym zdejmij naczynie z ognia, pozostawiając owsiankę na 5–8 minut, niczym w starodawnym piecu.

  5. Dodaj puree z duszonych jabłek i gotowe.

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem