Kulki z dorsza – składniki:
230 g odsolonego dorsza bez ości
0,5 l oleju słonecznikowego
1 drobno posiekana cebula
1 ząbek czosnku, starty
50 g posiekanej słodkiej papryki lub 30 g posiekanej pikantnej papryki
3 czubate łyżeczki drobno posiekanych liści szczypiorku
2 czubate łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sól i pieprz
Woda w temperaturze pokojowej
Kulki z dorsza – sposób przygotowania:
Rozdrobnij dorsza i odłóż na bok.
Rozgrzej olej na nieprzywierającej patelni iCook i zeszklij cebulę do miękkości. Dodaj czosnek, paprykę, szczypiorek i pietruszkę. Gotuj przez 2 minuty, zdejmij z ognia i wymieszaj z rozdrobnionym dorszem.
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia w 3-litrowej misie ze stali nierdzewnej iCook. Dodaj soli i pieprzu do smaku.
Dodaj przyprawionego dorsza do mąki i wodę, aby powstało gęste ciasto. Dodaj więcej mąki lub wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta. Przed dodaniem spróbuj uformować jedną lub dwie kulki.
Dodaj na patelnię oleju do wysokości 4 cm i rozgrzej na średnim ogniu.
Nakładaj ciasto na patelnię łyżką. Podsmaż i zrumień kulki z jednej strony, następnie przewróć na drugą.
Odsącz na ręczniku papierowym.
Podawaj z sałatką ze świeżych warzyw, surówką lub z zapiekaną papają.

Zapiekana papaja – składniki:
2,5 kg zielonej papai (lub bananów)
4 l wody
2 łyżeczki ziela angielskiego
2 goździki
45 g soli
60 g masła
2 cebule
2 gałązki natki pietruszki
2 ząbki czosnku
520 ml mleka
100 g tartego sera
Zapiekana papaja – sposób przygotowania:
Umyj i obierz papaje oraz usuń gniazda nasienne. Pokrój na plastry.
Zagotuj wodę, dodaj ziele angielskie, goździki i sól. Dodaj plastry papai i gotuj przez 35 minut.
Odcedź i wylej wodę. Zblenduj papaję blenderem iCook.
Rozpuść masło na patelni iCook. Dodaj cebulę i natkę pietruszki i gotuj do miękkości. Dodaj czosnek i zamieszaj.
Dodaj mleko, następnie ser i na końcu papaję. Dokładnie wymieszaj. Przełóż masę do kokilek. Posyp tartym serem.
Grilluj przy otwartych drzwiczkach w temperaturze 180°C do zrumienienia. Ostudź przed podaniem.