Koszyk (0) 0 Koszyk

Koszyk jest pusty.

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

Przejdź do koszyka
W CENTRUM UWAGI
© Stockfood

Kulki z dorsza z zapiekaną papają z Martyniki

Przepisy

Kulki z dorsza – składniki:

  1. 230 g odsolonego dorsza bez ości

  2. 0,5 l oleju słonecznikowego

  3. 1 drobno posiekana cebula

  4. 1 ząbek czosnku, starty

  5. 50 g posiekanej słodkiej papryki lub 30 g posiekanej pikantnej papryki

  6. 3 czubate łyżeczki drobno posiekanych liści szczypiorku

  7. 2 czubate łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki

  8. 200 g mąki

  9. 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  10. Sól i pieprz

  11. Woda w temperaturze pokojowej

Kulki z dorsza – sposób przygotowania:

  1. Rozdrobnij dorsza i odłóż na bok.

  2. Rozgrzej olej na nieprzywierającej patelni iCook i zeszklij cebulę do miękkości. Dodaj czosnek, paprykę, szczypiorek i pietruszkę. Gotuj przez 2 minuty, zdejmij z ognia i wymieszaj z rozdrobnionym dorszem.

  3. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia w 3-litrowej misie ze stali nierdzewnej iCook. Dodaj soli i pieprzu do smaku.

  4. Dodaj przyprawionego dorsza do mąki i wodę, aby powstało gęste ciasto. Dodaj więcej mąki lub wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta. Przed dodaniem spróbuj uformować jedną lub dwie kulki.

  5. Dodaj na patelnię oleju do wysokości 4 cm i rozgrzej na średnim ogniu.

  6. Nakładaj ciasto na patelnię łyżką. Podsmaż i zrumień kulki z jednej strony, następnie przewróć na drugą.

  7. Odsącz na ręczniku papierowym.

  8. Podawaj z sałatką ze świeżych warzyw, surówką lub z zapiekaną papają.

© Stockfood

Zapiekana papaja – składniki:

  1. 2,5 kg zielonej papai (lub bananów)

  2. 4 l wody

  3. 2 łyżeczki ziela angielskiego

  4. 2 goździki

  5. 45 g soli

  6. 60 g masła

  7. 2 cebule

  8. 2 gałązki natki pietruszki

  9. 2 ząbki czosnku

  10. 520 ml mleka

  11. 100 g tartego sera

Zapiekana papaja – sposób przygotowania:

  1. Umyj i obierz papaje oraz usuń gniazda nasienne. Pokrój na plastry.

  2. Zagotuj wodę, dodaj ziele angielskie, goździki i sól. Dodaj plastry papai i gotuj przez 35 minut.

  3. Odcedź i wylej wodę. Zblenduj papaję blenderem iCook.

  4. Rozpuść masło na patelni iCook. Dodaj cebulę i natkę pietruszki i gotuj do miękkości. Dodaj czosnek i zamieszaj.

  5. Dodaj mleko, następnie ser i na końcu papaję. Dokładnie wymieszaj. Przełóż masę do kokilek. Posyp tartym serem.

  6. Grilluj przy otwartych drzwiczkach w temperaturze 180°C do zrumienienia. Ostudź przed podaniem.

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem