Koszyk (0) 0 Koszyk

Koszyk jest pusty.

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

Przejdź do koszyka
W CENTRUM UWAGI
© Shutterstock

Indyjskie biryani z kurczakiem

Przepisy

Ryż basmati — składniki:

  1. 200 g ryżu basmati

  2. 2 litry wody

  3. 1 mały liść laurowy

  4. laska cynamonu 5 cm

  5. 3 zielone strąki kardamonu

Ryż — Przygotowanie:

  1. Opłucz ryż kilka razy, aż woda będzie klarowna. Pozostaw do namoczenia w 2-litrowej misce na 20 minut. Odsącz.

  2. Zagotuj 2 litry wody w 3-litrowy naczyniu z pokrywką. Dodaj do wody liść laurowy, kardamon i goździki.

  3. Gdy woda się zagotuje, dodaj trochę soli i odsączony ryż.

  4. Gotuj przez 15 minut lub do czasu, aż będzie miękki. Odcedź liście kolendry — usuń duże kawałki przypraw lub pozostaw je w ryżu.

Biryani z kurczakiem — składniki:

  1. 500–600 g kurczaka (nóżki i pierś)

  2. 3 łyżki oleju

  3. Sól według uznania

  4. 2 cebule, średnie, pokrojone na cienkie plasterki

  5. 1 gwiazdka anyżu

  6. Szczypta szafranu namoczona w 2 łyżkach mleka i 1 łyżeczce ghi

  7. 3 strąki zielonego kardamonu

  8. 1 strąk czarnego kardamonu

  9. 1 liść laurowy

  10. 4 goździki

  11. laska cynamonu 2,5 cm

  12. ½ łyżeczki ziaren kminku

  13. 1 łyżka pasty imbirowo-czosnkowej

  14. ¼ łyżeczki kurkumy w proszku

  15. 2 łyżeczki mieszanki przypraw biryani masala lub chicken masala

  16. ¾ do 1 łyżeczki czerwonej papryki chili w proszku

  17. 1 szklanka jogurtu

  18. Garść liści mięty, drobno posiekanych

  19. Garść liści kolendry, drobno posiekanych

Biryani z kurczakiem — przygotowanie:

  1. Gotując ryż, podsmaż cebule na oleju w 4-litrowym naczyniu iCook. Gdy cebula się zarumieni, przełóż ¼ do miski i odstaw.

  2. Zmniejsz ogień i podsmaż liść laurowy, anyż, ziarna kminku, goździki i kardamon z resztą usmażonej cebuli w naczyniu.

  3. Dodaj pastę imbirowo-czosnkową i smaż, aż surowy zapach przestanie być wyczuwalny.

  4. Dodaj kawałki kurczaka i smaż na średnim ogniu aż do uzyskania białego koloru.

  5. Posyp resztą przypraw — solą, mieszanką masala, kurkumą i czerwonym chili w proszku. Dokładnie wymieszaj. Przykryj i smaż na małym lub średnim ogniu przez 4 minuty.

  6. Polej jogurtem i dokładnie wymieszaj. Przykryj i smaż na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie i curry zgęstnieje. Dodaj sól do smaku.

Połączenie kurczaka z ryżem:

  1. Nasmaruj tłuszczem 8-litrowe naczynie z pokrywką i rozgrzej piekarnik do 180°C.

  2. Włóż usmażonego kurczaka do naczynia i posyp go połową drobno pokrojonych liści mięty.

  3. Wyłóż ugotowany ryż równomiernie na wierzchu kurczaka. Posyp ¼ usmażonej cebuli, pozostałymi liśćmi mięty, liśćmi kolendry oraz namoczonym szafranem.

  4. Dokładnie przykryj 8-litrowe naczynie pokrywką i piecz przez 20–25 minut.

  5. Podawaj z jogurtem.

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem