Składniki:
2 buraki
3 ziemniaki
3 marchewki
230 g fileta ze śledzia
2 słodko-kwaśne jabłka
1 cebula, obrana i posiekana
2 jaja
200 g majonezu
kilka gałązek natki pietruszki
Przygotowanie:
Odsącz filet ze śledzia.
Gotuj buraki przez 30–40 minut w 3-litrowym naczyniu z pokrywką, a ziemniaki i marchew przez 20–25 minut w 2-litrowy naczyniu z pokrywką. Pozostaw warzywa do ostygnięcia.
Ugotuj jaja na twardo w 1-litrowym naczyniu z pokrywką. Odstaw do ostygnięcia.
Obierz ziemniaki i buraki. Załóż rękawiczki kuchenne, aby nie ubrudzić rąk.
Używając Zestawu noży iCook, pokrój filet, ziemniaki, marchew i jabłka w kostkę (o wielkości około 0,5 cm).
Obierz jaja ze skorupek i zetrzyj na Dużej tarce iCook. Włóż do miski ze stali nierdzewnej, dokładnie przykryj pokrywką i włóż do lodówki.
Zetrzyj buraki.
Ułóż warstwę ziemniaków na naczyniu stołowym i nałóż na nie majonez. Następnie ułóż warstwę ze śledzia i cebuli, dodając sól oraz majonez. Kolejną warstwę ułóż z marchwi i buraków i dodaj sól oraz majonez. Ostatnią warstwę ułóż z jabłek.
Wyrównaj brzegi i posmaruj górę oraz boki majonezem. Owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na kilka godzin lub całą noc.
Przed podaniem posyp sałatkę startym jajkiem i udekoruj natką pietruszki.