Koszyk (0) 0 Koszyk

Koszyk jest pusty.

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

Przejdź do koszyka
W CENTRUM UWAGI
© Getty Images

Rosyjska sałatka „Śledź pod warzywną kołderką”.

Przepisy

Składniki:

  1. 2 buraki

  2. 3 ziemniaki

  3. 3 marchewki

  4. 230 g fileta ze śledzia

  5. 2 słodko-kwaśne jabłka

  6. 1 cebula, obrana i posiekana

  7. 2 jaja

  8. 200 g majonezu

  9. kilka gałązek natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Odsącz filet ze śledzia.

  2. Gotuj buraki przez 30–40 minut w 3-litrowym naczyniu z pokrywką, a ziemniaki i marchew przez 20–25 minut w 2-litrowy naczyniu z pokrywką. Pozostaw warzywa do ostygnięcia.

  3. Ugotuj jaja na twardo w 1-litrowym naczyniu z pokrywką. Odstaw do ostygnięcia.

  4. Obierz ziemniaki i buraki. Załóż rękawiczki kuchenne, aby nie ubrudzić rąk.

  5. Używając Zestawu noży iCook, pokrój filet, ziemniaki, marchew i jabłka w kostkę (o wielkości około 0,5 cm).

  6. Obierz jaja ze skorupek i zetrzyj na Dużej tarce iCook. Włóż do miski ze stali nierdzewnej, dokładnie przykryj pokrywką i włóż do lodówki.

  7. Zetrzyj buraki.

  8. Ułóż warstwę ziemniaków na naczyniu stołowym i nałóż na nie majonez. Następnie ułóż warstwę ze śledzia i cebuli, dodając sól oraz majonez. Kolejną warstwę ułóż z marchwi i buraków i dodaj sól oraz majonez. Ostatnią warstwę ułóż z jabłek.

  9. Wyrównaj brzegi i posmaruj górę oraz boki majonezem. Owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na kilka godzin lub całą noc.

  10. Przed podaniem posyp sałatkę startym jajkiem i udekoruj natką pietruszki.

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem