Koszyk (0) 0 Koszyk

Koszyk jest pusty.

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

Przejdź do koszyka
W CENTRUM UWAGI
© © StockFood

Pakistański bakłażan z sosem jogurtowym

Przepisy

Składniki:

  1. Woda i 2 łyżki soli

  2. 500 g bakłażana pokrojonego na plastry o grubości 5 mm

  3. 150 ml oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek

  4. 1 duża cebula, posiekana

  5. 2 ząbki czosnku, rozgniecione

  6. 1 łyżeczka kminku w proszku

  7. 1 łyżeczka czerwonej papryki chili w proszku

  8. 1 łyżeczka przyprawy garam masala

  9. Sól do smaku

  10. 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku

  11. 1 łyżeczka kolendry w proszku

  12. 1 łyżeczka płatków czerwonej papryki chili

  13. 15 liści curry

  14. 5 okrągłych czerwonych papryczek chili

  15. 1 łyżeczka ziaren kminku

  16. 500 g gęstego jogurtu

  17. 120 ml wody

  18. 1 pęczek świeżej kolendry, posiekany

Przygotowanie:

  1. Rozpuść sól w wodzie w 3-litrowej misce iCook ze stali nierdzewnej. Dodaj plastry bakłażana i pozostaw do namoczenia na 15 minut. Wyjmij plastry i osusz ręcznikiem papierowym.

  2. Rozgrzej 40 ml oleju na dużej patelni iCook z pokrywką i smaż plastry bakłażana, aż się zarumienią.

  3. Rozgrzej 100 ml oleju w 7-warstwowym Woku ze stali nierdzewnej lub na dużej patelni i smaż cebulę, aż się zarumieni. Dodaj rozgniecione ząbki czosnku, kminek w proszku, czerwoną paprykę chili w proszku, płatki czerwonej papryki chili i mieszaj przez 2 minuty.

  4. Wlej wodę, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Przykryj i gotuj przez 2–3 minuty. Zwiększ ogień i gotuj, aż olej zacznie się oddzielać.

  5. Wlej jogurt do 2-litrowej miski i dobrze wymieszaj.

  6. Rozgrzej pozostały olej na małej patelni i dodaj ziarna kminku, okrągłe czerwone papryczki chili oraz liście curry i smaż przez 1–2 minuty, cały czas mieszając.

  7. Dodaj usmażone przyprawy do jogurtu i delikatnie wymieszaj.

  8. Dodaj sos, bakłażany i jogurt warstwami. Udekoruj potrawę rozgniecioną papryką chili i posiekaną kolendrą. Podawaj z ryżem ugotowanym na parze.

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem