Czekoladowe tiramisu
Przepisy
Wspaniała wersja klasycznego deseru: smaki kawy i kakao doskonale się uzupełniają.
Wspaniała wersja klasycznego deseru: smaki kawy i kakao doskonale się uzupełniają.
Składniki:
24 podłużne biszkopty
200 ml kawy espresso Amway™
100 g pokrojonej ciemnej czekolady (70–80% kakao)
300 g ser mascarpone
250 ml bitej śmietany
75 g cukru pudru
Łyżeczka wanilii
Pokruszone ziarna kawy (opcjonalnie do dekoracji)
Przygotowanie:
Wyłóż połowę biszkoptów na spód kwadratowej blaszki do pieczenia. Obficie pokrop kawą espresso.
Rozpuść ciemną czekoladę w małym rondlu iCook ustawionym na średnim ogniu. Pozostaw do ostygnięcia.
Przełóż ser mascarpone, cukier puder i wanilię do miski. Ubijaj za pomocą miksera, aż masa stanie się puszysta. Dodaj roztopioną czekoladę i miksuj do całkowitego połączenia składników.
Na znajdujące się w blaszce biszkopty wyłóż połowę masy. Następnie ułóż pozostałe biszkopty i ponownie pokrop espresso.
Wyłóż resztę masy.
Jeśli chcesz, udekoruj pokruszonymi ziarnami kawy. Przed podaniem włóż do lodówki na co najmniej sześć godzin.
Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.
Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.