Koszyk (0) 0 Koszyk

Koszyk jest pusty.

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

Przejdź do koszyka
W CENTRUM UWAGI
© Getty Images

Pasta al forno z ricottą i domowym sosem pomidorowym

Przepisy

To proste do przygotowania danie przypomina lasagnę, czyli typowo włoskie danie. Resztki można bez problemu przechowywać w lodówce i zjeść następnego dnia.

Składniki:

  1. 750 g makaronu fusilli (świderki) Amway™

  2. Jedna drobno posiekana biała cebula

  3. Jedna posiekana, suszona, czerwona papryczka chili

  4. Dwa drobno posiekane ząbki czosnku

  5. Dwie puszki pomidorów pokrojonych w kostkę (2 x 400 g)

  6. Kilka posiekanych listków bazylii

  7. 200 g sera ricotta

  8. Kilka garści tartego parmezanu

  9. 100 g tartej mozzarelli

  10. Oliwa z oliwek Extra Virgin AMWAYTM

  11. Sól, Czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Nagrzać piekarnik do 200°C i w dużym garnku iCook zagotować osoloną wodę. Do wrzątku wrzuć makaron i gotuj go około 3–4 minuty krócej niż podano na opakowaniu. Odcedź i odstaw.

  2. Wlej nieco oliwy z oliwek na patelnię nieprzywierającą iCook i podsmaż na niej cebulę, czosnek i chili na małym lub średnim ogniu. Smaż przez 5–10 minut lub aż cebula zmięknie.

  3. Dodaj pomidory i gotuj sos na wolnym ogniu przez 5–10 minut. Zdejmij sos z ognia, a następnie dodaj ricottę i parmezan. Dopraw solą i pieprzem.

  4. Duże, prostokątne naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą z oliwek. Na spód naczynia nałóż warstwę sosu, a następnie warstwę makaronu.

  5. Przełóż do naczynia cały sos i makaron, układając warstwy na przemian.

  6. Wierzch posyp tartą mozzarellą. Piecz przez 15 minut lub aż ser stanie się złotobrązowy.

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem