Pasta al forno z ricottą i domowym sosem pomidorowym
Przepisy
To proste do przygotowania danie przypomina lasagnę, czyli typowo włoskie danie. Resztki można bez problemu przechowywać w lodówce i zjeść następnego dnia.
To proste do przygotowania danie przypomina lasagnę, czyli typowo włoskie danie. Resztki można bez problemu przechowywać w lodówce i zjeść następnego dnia.
Składniki:
750 g makaronu fusilli (świderki) Amway™
Jedna drobno posiekana biała cebula
Jedna posiekana, suszona, czerwona papryczka chili
Dwa drobno posiekane ząbki czosnku
Dwie puszki pomidorów pokrojonych w kostkę (2 x 400 g)
Kilka posiekanych listków bazylii
200 g sera ricotta
Kilka garści tartego parmezanu
100 g tartej mozzarelli
Oliwa z oliwek Extra Virgin AMWAYTM
Sól, Czarny pieprz
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 200°C i w dużym garnku iCook zagotować osoloną wodę. Do wrzątku wrzuć makaron i gotuj go około 3–4 minuty krócej niż podano na opakowaniu. Odcedź i odstaw.
Wlej nieco oliwy z oliwek na patelnię nieprzywierającą iCook i podsmaż na niej cebulę, czosnek i chili na małym lub średnim ogniu. Smaż przez 5–10 minut lub aż cebula zmięknie.
Dodaj pomidory i gotuj sos na wolnym ogniu przez 5–10 minut. Zdejmij sos z ognia, a następnie dodaj ricottę i parmezan. Dopraw solą i pieprzem.
Duże, prostokątne naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą z oliwek. Na spód naczynia nałóż warstwę sosu, a następnie warstwę makaronu.
Przełóż do naczynia cały sos i makaron, układając warstwy na przemian.
Wierzch posyp tartą mozzarellą. Piecz przez 15 minut lub aż ser stanie się złotobrązowy.
Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.
Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.