Brzoskwinie w cieście
Przepisy
Brzoskwinie upieczone w kruchym, cynamonowym cieście są kusząco słodkie i soczyste.
Brzoskwinie upieczone w kruchym, cynamonowym cieście są kusząco słodkie i soczyste.
Składniki:
325 g mąki pszennej
80 g drobnego cukru
175 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
2 żółtka jajek
1–2 łyżki schłodzonej wody
6 brzoskwiń
2 laski cynamonu połamane na krótkie patyczki
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
rozmącone jajko
Przygotowanie:
Pulsacyjnie wymieszaj mąkę, cukier i masło w malakserze. Dodaj żółtka i wodę, aby uzyskać ciasto. Włóż do lodówki na 1 godzinę.
Wytnij z ciasta sześć kół, obłóż nimi brzoskwinie i zaklej ciasto u góry.
Z pozostałego ciasta wytnij liście i przymocuj je do brzoskwiń. Dodaj kawałki cynamonu jako ogonki.
Umieść na blaszce do pieczenia. Posmaruj rozmąconym jajkiem, posyp cukrem i cynamonem, a następnie piecz przez 35 minut w temperaturze 160°C.
Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.
Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.