Koszyk (0) 0 Koszyk

Koszyk jest pusty.

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

Przejdź do koszyka
W CENTRUM UWAGI
© StockFood

Ciasto z owocami

Przepisy

Wyborne połączenie słodkiego, maślanego ciasta z kwaskowatym nadzieniem znajdzie wielu miłośników.

Składniki:

  1. 225 g mąki pszennej

  2. 110 g masła pokrojonego w kostkę

  3. 80 g drobnego cukru

  4. 1 jajko

  5. 1–2 łyżki zimnej wody

  6. rozmącone jajko

  7. 300 g wydrylowanych wiśni

  8. 225 g malin

  9. 225 g jagód

  10. 150 g pokrojonych truskawek

  11. 175 g drobnego cukru

  12. 40 g mąki kukurydzianej

  13. 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Mąkę, masło i cukier wymieszaj w malakserze. Dodaj jajko i wodę. Wyrabiaj do uzyskania konsystencji ciasta. Następnie włóż do lodówki na 30 minut.

  2. Wyłóż ciastem formę do tart (nadmiar ciasta pozostaw do późniejszego wykorzystania). Ponakłuwaj ciasto widelcem, wyłóż papierem i wysyp ceramicznymi kulkami do pieczenia albo fasolą, a następnie piecz przez 15 minut w temperaturze 180°C. Zdejmij papier oraz kulki i piecz jeszcze przez 5 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

  3. Owoce na nadzienie gotuj przez 10 minut w garnku iCook™. Dodaj cukier, mąkę kukurydzianą i sok z cytryny. Gdy masa zgęstnieje, wyłóż ją na upieczone ciasto.

  4. Z pozostałego surowego ciasta ułóż na nadzieniu kratkę. Posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz przez 20 minut.

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem