Ciasto z owocami
Przepisy
Wyborne połączenie słodkiego, maślanego ciasta z kwaskowatym nadzieniem znajdzie wielu miłośników.
Wyborne połączenie słodkiego, maślanego ciasta z kwaskowatym nadzieniem znajdzie wielu miłośników.
Składniki:
225 g mąki pszennej
110 g masła pokrojonego w kostkę
80 g drobnego cukru
1 jajko
1–2 łyżki zimnej wody
rozmącone jajko
300 g wydrylowanych wiśni
225 g malin
225 g jagód
150 g pokrojonych truskawek
175 g drobnego cukru
40 g mąki kukurydzianej
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Mąkę, masło i cukier wymieszaj w malakserze. Dodaj jajko i wodę. Wyrabiaj do uzyskania konsystencji ciasta. Następnie włóż do lodówki na 30 minut.
Wyłóż ciastem formę do tart (nadmiar ciasta pozostaw do późniejszego wykorzystania). Ponakłuwaj ciasto widelcem, wyłóż papierem i wysyp ceramicznymi kulkami do pieczenia albo fasolą, a następnie piecz przez 15 minut w temperaturze 180°C. Zdejmij papier oraz kulki i piecz jeszcze przez 5 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Owoce na nadzienie gotuj przez 10 minut w garnku iCook™. Dodaj cukier, mąkę kukurydzianą i sok z cytryny. Gdy masa zgęstnieje, wyłóż ją na upieczone ciasto.
Z pozostałego surowego ciasta ułóż na nadzieniu kratkę. Posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz przez 20 minut.
Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.
Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.