Poziom: średni
Wykorzystywane produkty iCook: zestaw noży, nożyce kuchenne, miska, 8-litrowe naczynie z pokrywką
Składniki:
6 kotletów jagnięcych
6 kawałków karczocha
300 g mielonej wołowiny
2 cebule
200 g ryżu
100 g drobnej kaszy bulgur
½ pęczka natki pietruszki
200 g liści winogron
1 pokrojony pomidor
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka sosu pomidorowego
110 ml oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
Pokrój wołowinę, cebulę, czosnek i pomidora nożem iCook, a natkę pietruszki posiekaj za pomocą nożyc kuchennych.
W misce wymieszaj wszystkie składniki z kaszą bulgur, ryżem, przyprawami, ziołami i oliwą z oliwek.
Wyrabiaj przez 10–15 minut, a następnie owiń farsz liśćmi winogron.
Umieść trzy kotlety jagnięce w naczyniu iCook. Na nich ułóż karczochy, dwie warstwy nadziewanych liści winogron i ponownie kotlety jagnięce, karczochy i dwie kolejne warstwy nadziewanych liści.
Dodaj oliwę z oliwek i sos pomidorowy.
Zagotuj na dużym ogniu, a następnie duś na wolnym ogniu przez 40 minut.