Składniki:
Masło z serem Gorgonzola:
4 łyżki miękkiego masła
4 łyżki sera Gorgonzola
1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
Stek:
4 steki z antrykotu lub Twojego ulubionego rodzaju mięsa
sól i rozgniecione ziarna pieprzu
oliwa z oliwek
Masa:
1,4 kg dyni piżmowej
1,4 kg mączystych ziemniaków
1 łyżeczka soli
250 ml śmietany 12% (albo kremówki lub mleka, zależnie od preferencji)
150 g niesolonego masła
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej szałwii
Przygotowanie:
Masło z serem Gorgonzola:
Utrzyj masło razem z serem Gorgonzola i świeżą natką pietruszki.
Nałóż jedną łyżkę tak przygotowanego masła na każdy stek tak, aby zaczęło się topić tuż po podaniu.
Stek
Przypraw steki z obu stron solą i rozgniecionym pieprzem. Ciasno owiń każdy stek folią spożywczą i umieść w lodówce na kilka godzin lub całą noc. Uwaga: 30 minut przed smażeniem wyjmij steki z lodówki i odstaw do osiągnięcia temperatury pokojowej.
Rozgrzej dużą patelnię iCook z pokrywką na średnim ogniu. Patelnia jest prawidłowo rozgrzana, jeśli upuszczona na nią kropla wody „tańczy” na jej powierzchni.
Skrop patelnię oliwą z oliwek i upewnij się, że jest dobrze rozgrzana.
Umieść steki na patelni i smaż na średnim ogniu przez dwie minuty. Obróć i smaż na drugiej stronie przez kolejne dwie minuty. Sprawdź, czy są gotowe i w razie potrzeby smaż dłużej.
Zdejmij steki z ognia i odstaw na pięć minut.
Masa:
Obierz ziemniaki oraz dynię piżmową i usuń z niej pestki. Pokrój ziemniaki i dynię na kostki 2 cm.
Włóż dynię i ziemniaki do 4-litrowego naczynia iCook, zalej wodą i dodaj 1 łyżeczkę soli. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, aż dynię i ziemniaki będzie można łatwo nakłuć widelcem. Odcedź, gdy będą gotowe.
Przenieś dynię i ziemniaki do blendera i miksuj do uzyskania miękkiej konsystencji.
Dodaj masło i mieszaj, aż się roztopi. Dodaj śmietanę i mieszaj, aż się dobrze połączy. Wymieszaj posiekany szczypiorek i szałwię, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Proponowany sposób podania: serwując w formie przystawki, dodaj świeżą zieloną fasolę ugotowaną na parze, aby urozmaić kolor i smak potrawy.