Składniki:
Nadzienie migdałowe
2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę
½ małej czerwonej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
3 łyżki oliwy z oliwek
300 g chleba razowego pokrojonego w kostkę 1-2 cm
2 łyżki posiekanego szczypiorku
½ łyżeczki rozgniecionych ziaren pieprzu
3 łyżki suszonego estragonu (albo kopru lub bazylii)
60 g roztopionego masła
30–50 ml ciepłej wody
60 g posiekanych migdałów prażonych
Ryby
4 filety z dorsza
8–10 pasków boczku (opcjonalnie)
Sól i cytryna do przybrania
Pieczone ziemniaki
680 g młodych ziemniaków, przekrojonych na pół
1 łyżeczka cebuli w proszku
1 łyżeczka czosnku w proszku
3–4 szczypty soli
2 łyżki niesolonego masła
1 łyżka oliwy z oliwek
250 ml zimnej wody
Przygotowanie:
Nadzienie migdałowe:
Czosnek i cebulę podsmaż na oliwie z oliwek, aż będą miękkie, lecz niezarumienione, a następnie zdejmij z ognia i wymieszaj razem z pozostałymi składnikami na nadzienie.
Dorsz:
Przemyj filety z dorsza pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
Rozprowadź równo nadzienie na każdym filecie, pozostawiając 2 cm wolnego miejsca przy dolnym brzegu.
Zwiń filety i w razie potrzeby zepnij wykałaczką. Opcjonalnie rozłóż paski boczku i ciasno owiń nimi filety.
Umieść zwinięte filety na patelni 30 cm iCook o nieprzywierającej powierzchni rybą w dół. Zostaw 1–2 cm wolnego miejsca między filetami, aby zapewnić dobre krążenie powietrza.
Smaż filety na jednej stronie przez 8–12 minut, a następnie obróć je i smaż jeszcze przez 8–12 minut.
Ziemniaki
Włóż ziemniaki do 4-litrowego naczynia iCook do gotowania na parze, zalej 250 ml zimnej wody i gotuj przez 15 minut. Odcedź i odstaw na bok.
Postaw patelnię iCook 25 cm o nieprzywierającej powierzchni na średnim ogniu i włóż do środka masło oraz oliwę z oliwek. Po roztopieniu masła dodaj młode ziemniaki i mieszaj.
Posyp ziemniaki czosnkiem i cebulą w proszku, delikatnie wymieszaj, a następnie smaż na średnim ogniu, aż proszek zrobi się ciemny i twardy.
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do ostygnięcia na 15 minut przed podaniem.