Koszyk (0) 0 Koszyk

Koszyk jest pusty.

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

Przejdź do koszyka
W CENTRUM UWAGI
© Stockfood

Dorsz z nadzieniem migdałowym i pieczonymi ziemniakami

Przepisy


Składniki:

Nadzienie migdałowe

  1. 2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę

  2. ½ małej czerwonej cebuli pokrojonej w drobną kostkę

  3. 3 łyżki oliwy z oliwek

  4. 300 g chleba razowego pokrojonego w kostkę 1-2 cm

  5. 2 łyżki posiekanego szczypiorku

  6. ½ łyżeczki rozgniecionych ziaren pieprzu

  7. 3 łyżki suszonego estragonu (albo kopru lub bazylii)

  8. 60 g roztopionego masła

  9. 30–50 ml ciepłej wody

  10. 60 g posiekanych migdałów prażonych

Ryby

  1. 4 filety z dorsza

  2. 8–10 pasków boczku (opcjonalnie)

  3. Sól i cytryna do przybrania

Pieczone ziemniaki

  1. 680 g młodych ziemniaków, przekrojonych na pół

  2. 1 łyżeczka cebuli w proszku

  3. 1 łyżeczka czosnku w proszku

  4. 3–4 szczypty soli

  5. 2 łyżki niesolonego masła

  6. 1 łyżka oliwy z oliwek

  7. 250 ml zimnej wody


Przygotowanie:

Nadzienie migdałowe:

  1. Czosnek i cebulę podsmaż na oliwie z oliwek, aż będą miękkie, lecz niezarumienione, a następnie zdejmij z ognia i wymieszaj razem z pozostałymi składnikami na nadzienie.

Dorsz:

  1. Przemyj filety z dorsza pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

  2. Rozprowadź równo nadzienie na każdym filecie, pozostawiając 2 cm wolnego miejsca przy dolnym brzegu.

  3. Zwiń filety i w razie potrzeby zepnij wykałaczką. Opcjonalnie rozłóż paski boczku i ciasno owiń nimi filety.

  4. Umieść zwinięte filety na patelni 30 cm iCook o nieprzywierającej powierzchni rybą w dół. Zostaw 1–2 cm wolnego miejsca między filetami, aby zapewnić dobre krążenie powietrza.

  5. Smaż filety na jednej stronie przez 8–12 minut, a następnie obróć je i smaż jeszcze przez 8–12 minut.

Ziemniaki

  1. Włóż ziemniaki do 4-litrowego naczynia iCook do gotowania na parze, zalej 250 ml zimnej wody i gotuj przez 15 minut. Odcedź i odstaw na bok.

  2. Postaw patelnię iCook 25 cm o nieprzywierającej powierzchni na średnim ogniu i włóż do środka masło oraz oliwę z oliwek. Po roztopieniu masła dodaj młode ziemniaki i mieszaj.

  3. Posyp ziemniaki czosnkiem i cebulą w proszku, delikatnie wymieszaj, a następnie smaż na średnim ogniu, aż proszek zrobi się ciemny i twardy.

  4. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do ostygnięcia na 15 minut przed podaniem.

Pobierz przepis w formacie PDF / ePub

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem