Potrzebne przybory iCook:patelnia 25 cm o nieprzywierającej powierzchni, 1-litrowa miska ze stali nierdzewnej, blender, 1-litrowe naczynie z pokrywką
Składniki na naleśniki:
-
2 jaja
-
500 ml mleka
-
2 łyżki stołowe oleju roślinnego
-
1 łyżka cukru
-
200 g zwykłej mąki
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
szczypta soli
Składniki na nadzienie:
-
30 g orzechów włoskich
-
500 g twarożku
-
2 czubate łyżki miodu
Składniki na sos jagodowy:
-
300 g mrożonych mieszanych owoców jagodowych
-
3 łyżki soku pomarańczowego
Przygotowanie:
-
Aby przygotować naleśniki, ubij jajka z cukrem i solą w dużej misce, aż masa stanie się lekka i puszysta. Dodaj olej roślinny oraz mleko i dobrze ubij.
-
Po dokładnym wymieszaniu masy wsyp proszek do pieczenia i stopniowo dodawaj mąkę, przesiewając ją przez sitko, aby pozbyć się grudek. Dobrze ubij, aż do uzyskania gładkiej płynnej konsystencji.
-
Po przygotowaniu ciasta postaw patelnię na średnim ogniu i wlej olej roślinny. Wlej niewielką ilość ciasta na rozgrzaną patelnię i rozprowadź, aby wypełnić całą powierzchnię równą cienką warstwą.
-
Smaż naleśnik na średnim ogniu przez około minutę lub tak długo, aż się zarumieni. Obróć go łopatką i smaż jeszcze przez pół minuty. W taki sam sposób usmaż kolejne naleśniki, aż zużyjesz całe ciasto. Odstaw naleśniki na bok.
-
Aby przygotować nadzienie, włóż orzechy włoskie do blendera i zmiksuj w celu uzyskania grubo posiekanych kawałków. Dodaj twarożek oraz miód i dalej miksuj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Odstaw na bok.
-
Aby przygotować sos jagodowy, podgrzej naczynie na średnim ogniu, a następnie dodaj do niego jagody i sok. Gdy jagody zaczną się gotować, zmniejsz ogień i gotuj je na wolnym ogniu przez pięć minut lub do uzyskania konsystencji sosu. Odstaw na bok.
-
Wróć do naleśników i nadzienia. Aby zwinąć naleśnik w kopertę, rozprowadź równą warstwę twarożku na górnej ćwiartce naleśnika, a następnie złóż prawą i lewą stronę do środka. Chwyć górną ćwiartkę z nadzieniem i zwiń.
-
Na koniec polej naleśniki ciepłym sosem jagodowym. Podawaj z suszonymi morelami lub rodzynkami. Smacznego!