Koszyk (0) 0 Koszyk

Koszyk jest pusty.

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

Przejdź do koszyka
W CENTRUM UWAGI
© Shutterstock

Słodkie ukraińskie naleśniki

Przepisy


Potrzebne przybory iCook:patelnia 25 cm o nieprzywierającej powierzchni, 1-litrowa miska ze stali nierdzewnej, blender, 1-litrowe naczynie z pokrywką


Składniki na naleśniki:

  1. 2 jaja

  2. 500 ml mleka

  3. 2 łyżki stołowe oleju roślinnego

  4. 1 łyżka cukru

  5. 200 g zwykłej mąki

  6. 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  7. szczypta soli


Składniki na nadzienie:

  1. 30 g orzechów włoskich

  2. 500 g twarożku

  3. 2 czubate łyżki miodu


Składniki na sos jagodowy:

  1. 300 g mrożonych mieszanych owoców jagodowych

  2. 3 łyżki soku pomarańczowego


Przygotowanie:

  1. Aby przygotować naleśniki, ubij jajka z cukrem i solą w dużej misce, aż masa stanie się lekka i puszysta. Dodaj olej roślinny oraz mleko i dobrze ubij.

  2. Po dokładnym wymieszaniu masy wsyp proszek do pieczenia i stopniowo dodawaj mąkę, przesiewając ją przez sitko, aby pozbyć się grudek. Dobrze ubij, aż do uzyskania gładkiej płynnej konsystencji.

  3. Po przygotowaniu ciasta postaw patelnię na średnim ogniu i wlej olej roślinny. Wlej niewielką ilość ciasta na rozgrzaną patelnię i rozprowadź, aby wypełnić całą powierzchnię równą cienką warstwą.

  4. Smaż naleśnik na średnim ogniu przez około minutę lub tak długo, aż się zarumieni. Obróć go łopatką i smaż jeszcze przez pół minuty. W taki sam sposób usmaż kolejne naleśniki, aż zużyjesz całe ciasto. Odstaw naleśniki na bok.

  5. Aby przygotować nadzienie, włóż orzechy włoskie do blendera i zmiksuj w celu uzyskania grubo posiekanych kawałków. Dodaj twarożek oraz miód i dalej miksuj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Odstaw na bok.

  6. Aby przygotować sos jagodowy, podgrzej naczynie na średnim ogniu, a następnie dodaj do niego jagody i sok. Gdy jagody zaczną się gotować, zmniejsz ogień i gotuj je na wolnym ogniu przez pięć minut lub do uzyskania konsystencji sosu. Odstaw na bok.

  7. Wróć do naleśników i nadzienia. Aby zwinąć naleśnik w kopertę, rozprowadź równą warstwę twarożku na górnej ćwiartce naleśnika, a następnie złóż prawą i lewą stronę do środka. Chwyć górną ćwiartkę z nadzieniem i zwiń.

  8. Na koniec polej naleśniki ciepłym sosem jagodowym. Podawaj z suszonymi morelami lub rodzynkami. Smacznego!

Pobierz przepis w formacie PDF / ePub

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem