Koszyk (0) 0 Koszyk

Koszyk jest pusty.

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

Przejdź do koszyka
W CENTRUM UWAGI
© iStockphoto

Ratatouille z ukraińskim twistem

Przepisy


Potrzebne przybory:Twój ulubiony nóż z Zestawu noży iCook, 3-litrowe naczynie z pokrywką, duża patelnia z pokrywką


Składniki na sos:

  1. 2 pomidory

  2. oliwa z oliwek

  3. 2 brązowe cebule, drobno posiekane

  4. 3 drobno posiekane ząbki czosnku

  5. sól, pieprz i oregano


Składniki na główne danie:

  1. 1 bakłażan

  2. 1 cukinia

  3. 2 pomidory

  4. 5–6 pieczarek

  5. 200 g świeżego sera mozzarella


Przepis:

  1. W celu przyrządzenia sosu zblanszuj dwa pomidory, co ułatwi zdjęcie skórki. Następnie pokrój je w kostkę. Umieść naczynie na średnim ogniu i dodaj oliwę z oliwek, cebulę oraz czosnek. Gotuj cebule, aż staną się miękkie, a następnie dodaj pomidory. Przypraw solą, pieprzem i suszonym oregano do smaku.

  2. Zamknij pokrywkę naczynia, aby aktywować funkcję VITALOK. Ustaw najmniejszy ogień i gotuj przez 10 minut.

  3. Pozostałe warzywa i mozzarellę pokrój na plastry o grubości około 9 mm. Kawałki mozzarreli mogą być nieco grubsze.

  4. Po 10 minutach gotowania wlej połowę sosu do patelni, a następnie ułóż w niej plastry warzyw i sera, umieszczając je na przemian pionowo. Nałóż resztę sosu na plastry i umieść pokrywkę na naczyniu. Ustaw najmniejszy ogień i gotuj przez 10 minut lub do momentu, gdy warzywa będą miękkie i ugotowane — pamiętaj, że pokrywka musi przez cały czas znajdować się na naczyniu, aby warzywa zachowały cenne składniki odżywcze.

  5. Podawaj na ciepło. Smacznego!

Pobierz przepis w formacie PDF / ePub

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem