Potrzebne przybory:Twój ulubiony nóż z Zestawu noży iCook, 3-litrowe naczynie z pokrywką, duża patelnia z pokrywką
Składniki na sos:
-
2 pomidory
-
oliwa z oliwek
-
2 brązowe cebule, drobno posiekane
-
3 drobno posiekane ząbki czosnku
-
sól, pieprz i oregano
Składniki na główne danie:
-
1 bakłażan
-
1 cukinia
-
2 pomidory
-
5–6 pieczarek
-
200 g świeżego sera mozzarella
Przepis:
-
W celu przyrządzenia sosu zblanszuj dwa pomidory, co ułatwi zdjęcie skórki. Następnie pokrój je w kostkę. Umieść naczynie na średnim ogniu i dodaj oliwę z oliwek, cebulę oraz czosnek. Gotuj cebule, aż staną się miękkie, a następnie dodaj pomidory. Przypraw solą, pieprzem i suszonym oregano do smaku.
-
Zamknij pokrywkę naczynia, aby aktywować funkcję VITALOK. Ustaw najmniejszy ogień i gotuj przez 10 minut.
-
Pozostałe warzywa i mozzarellę pokrój na plastry o grubości około 9 mm. Kawałki mozzarreli mogą być nieco grubsze.
-
Po 10 minutach gotowania wlej połowę sosu do patelni, a następnie ułóż w niej plastry warzyw i sera, umieszczając je na przemian pionowo. Nałóż resztę sosu na plastry i umieść pokrywkę na naczyniu. Ustaw najmniejszy ogień i gotuj przez 10 minut lub do momentu, gdy warzywa będą miękkie i ugotowane — pamiętaj, że pokrywka musi przez cały czas znajdować się na naczyniu, aby warzywa zachowały cenne składniki odżywcze.
-
Podawaj na ciepło. Smacznego!